Politika

Csak az oltottak védettségi igazolványa lesz érvényes februártól

Csak az oltottak védettségi igazolványa lesz érvényes februártól

2022. január 13., csütörtök
Csak az oltottak védettségi igazolványa lesz érvényes februártól

Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át, kizárólag a három oltással rendelkezők és a második oltást fél éven belül megkapók számítanak a továbbiakban védettnek - nyilatkozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az év első kormányinfóján.

A miniszter elmondása szerint a nemzetközi gyakorlatok azt mutatják: bár az omikron variáns általánosságban enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbiak, és a lefolyása is kisebb eséllyel válik súlyossá, a fertőzőképessége rendkívül magas. Az elmúlt napokban már megfigyelhető volt az omikron-hullám felfutása, ez pedig a továbbiakban még tovább fog emelkedni.

A miniszter elmondása szerint minden eddiginél magasabb fertőzési hullámra kell számítani.

Ezért, bár a kórházi ágyak kapacitása 75%-os, a nemzetközi példákat figyelembe véve a magyar kormánynak is meg kellett hoznia bizonyos változtatásokat a járványhelyzet tekintetében:

  • Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Csak az számít a továbbiakban védettnek, aki három oltást kapott, illetve akik 6 hónapon belül kapták meg a második vakcinájukat. Vagyis az átfertőzöttség a továbbiakban nem számít védettségnek. Ezt az ATV kérdésére a miniszter is egyértelműen megerősítette.
  • A meglévő igazolványokat azonban nem kell emiatt lecserélni, az igazolványon leolvasható QR-kód alapján ugyanis ellenőrizhető a védettség megléte.
  • A kötelező karantén időtartama 10 napról 7 napra csökken. Ugyanakkor 5 nap után tünetmentesen, negatív teszt esetén hamarabb feloldható a karantén.
  • A felső tagozatos osztályokra vonatkozó karanténszabályokat kiterjesztik az alsó tagozatosokra is, mivel már ők is kaphatnak védőoltást. Ezen kívül az oltott iskolások karanténkötelezettsége 5 napra csökken.

Negyedik oltást is lehet kapni, de egyelőre nem kötelező

Gulyás Gergely miniszter a közmédia kérdésére azt válaszolta: több javaslatot is tett az operatív törzs, számos létező álláspontot figyelembe vettek, többek között az FFP2-es maszk használatának kötelezővé vételét, illetve, hogy a kontaktszemélyeket kötelezőjelleggel ellenőrizni kell-e. A kormány végül úgy döntött, hogy - figyelembe véve többek között a nemzeti konzultáció eredményeit - ,,óvatosabb", ,,konzervatívabb" döntéseket hoz.

Gulyás azt is megerősítette, hogy a negyedik oltás kérdéséről is foglalt állást a kormány: a továbbiakban orvosi javaslatra lehet igényelni negyedi oltást, de senkinek sem lesz kötelező - legalábbis egyelőre. Az erről szóló rendelet még a héten meg is jelenik a Magyar Közlönyben.

Az újságírói kérdésekre válaszolva azt is elárulta a képviselő, hogy továbbra sincs napirendi ponton a kötelező védőoltás, és azoknak a körét sem akarják bővíteni, akik ez alól kivételt kell képezzenek. Mint mondta, bár a keleti országokban általánosságban kevesebben bíznak a vakcinában, mint a nyugatiakban, Magyarországon ez a különbség kisebb.

2%-os inflációcsökkenést várnak az élelmiszerárstoptól, az államfőválasztás dátuma is megvan

Gulyás arról is beszámolt, hogy az üzemanyagárstophoz hasonlóan az élelmiszerárak maximalizálásáról szóló rendelet is három hónapig hatályos, de meghosszabbítható. Az élelmiszerboltoknak a saját október 15-i áraikat kell visszaállítaniuk a maximumra a következő hónaptól, vagyis az üzemanyagokétól eltérően itt nincs egységár. A boltok nem kapnak kompenzációt. Az intézkedéssel a kormány azt reméli, hogy 2%-al sikerül csökkenteni az inflációt.

Szó esett továbbá arról is: március 10-én választ a Parlament új államfőt. Mint ismeretes, a pozíciót Áder János után Novák Katalin töltheti be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.