Politika

Botkáék jogosnak tartják az SZKT béremelését, mégsem adnák meg!

Botkáék jogosnak tartják az SZKT béremelését, mégsem adnák meg!

2021. május 14., péntek
Botkáék jogosnak tartják az SZKT béremelését, mégsem adnák meg!

A lapnak Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) elnöke azt nyilatkozta: a Szegedi Közlekedési Társaság szerint égető szükség lenne a béremelésre, ennek ellenére

A szegedi városvezetés huszadrangú dologként kezeli a közlekedési vállalat dolgozóinak megélhetését. Lassan az év közepén járunk, és még csak béremelési ajánlatot sem tett az önkormányzat.

A szakember hozzátette, hogy a 6%-os béremelés összesen nagyjából 120 millió forintot jelentene, ami ahhoz képest, hogy a megfelelő szolgáltatás biztosítása a cél, nem nagy összeg. Márpedig a MÁV Zrt. a Szeged-Hódmezővásárhely közötti tram-train üzembe helyezése után 80 járművezetőt szeretne alkalmazni, és ha az SZKT-nak a Botka-féle városvezetés nem garantálja a megfelelő bért, a munkatársak nagyrésze az állami fenntartású, versenyképes fizetést garantáló vállalathoz fog átmenni. Az SZKT elzárkózása a béremelés elől azért is érdekes, mert a kormány döntése alapján Szeged kiemelkedő, 1,9 milliárd forintos plusz támogatást kap.

Az ügyet még érdekesebbé teszi, hogy Szécsényi Rózsa alpolgármester egy azóta már letörölt Facebook-posztjában szintén jogosnak vélte a béremelést. Mint posztjában fogalmazott:

Lehet, hogy nem tűnök elég szolidárisnak, de vállalom. A közlekedési dolgozók szakszervezete hatszázalékos béremelést követel. Ami, ha az inflációt nézem, teljesen reális, de mégsem értek egyet a szakszervezet mai bejelentésével.

Az alpolgármester arra is felszólította a szakszervezetet, hogy legyenek szerényebbek és türelmesebbek az önkormányzat nehéz helyzetére tekintettel. A posztot a felháborodott hozzászólások miatt kellett törölni, akik közt volt, aki úgy fogalmazott, hogy szerénységgel és türelemmel nem lehet a boltban fizetni.

A szegedi önkormányzat vezetése a kérésünk ellenére sem vett részt a legutóbbi bértárgyaláson. Nagyon remélem, hogy a jövő hétfői fordulón delegálnak valakit Botkáék, ugyanis ennek hiánya a közlekedési dolgozók sorsa iránti teljes közönyösségnek lenne tekinthető - tette hozzá Szabó István.

Megkerestük az ügyben a Szegedi Közlekedési Társaságot és az alpolgármestert is, ám cikkünk megírásáig nem kaptunk tőlük választ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.