Politika

Rekordokat döntöget a harmadik hullám, tovább maradnak a szigorítások - jelentette be Orbán Viktor

Rekordokat döntöget a harmadik hullám, tovább maradnak a szigorítások - jelentette be Orbán Viktor

2021. március 19., péntek
Rekordokat döntöget a harmadik hullám, tovább maradnak a szigorítások - jelentette be Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában kijelentette, hogy a hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még egy hétig fennmaradnak.

"Annak fényében, hogy 213 beteg meghalt és 1174 ember jelenleg lélegeztetőgépen van, és rajtuk kívül még 9 ezer ember kórházban van, nem lehetséges a lazítás" -mondta.

A miniszterelnök hozzátette, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek.

Megjegyezte, hogy jó esélyt lát az iskolák nyitására, de ennek időpontjáról nem beszélt.

A húsvéti ünnepekre egy hét múlva külön szabályok jöhetnek-mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy támogassa a járvány elleni védekezést. Külön szólt a fiatalokhoz, mint mondta, ha segítik a védekezést, akkor szabad nyaruk lehet. A kisvállalkozásokat arra kérte, hogy a nehéz helyzetben tartsanak ki, „erős és bőséges lesz a következő gazdasági év”.

"Az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek" – tette hozzá.

"Lezárult a nemzeti konzultáció, az Operatív Törzs készíti az újraindítási tervet."- jelebtette be a kormányfő. Kemelte, hogy

akkor tudják megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lesz oltva. Ehhez az kell, hogy a beoltottak száma elérje a 2.5 millió főt.

A kormányfő a közös vakcinaútlevélre utalva kijelentette, hogy most vakcinákat várnak Brüsszeltől, nem útlevelet. Mint fogalmazott, megbánta, hogy a közös vakcinabeszerzés mellett döntött, „a sikernek mindig sok apja van, a kudarc mindig árva” – mondta. Kiemelte, hogy továbbra is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinabeszerzés felelőse, a kieső AstraZeneca-vakcinákat kínai Sinopharm- és orosz Szputnyik V vakcinákkal kell pótolnia.

Az Európai Néppártból való kilépésről is beszélt a magyar miniszterelnök, mint mondta: jó volt, szép volt, elég volt. Részletezte, hogy a migráció, a reklámadó és egyéb kérdésekben, azaz „jelképes ügyekben távolodtak el a gondolatok” a Fidesz és az Európai Néppárt köreiben. Mint fogalmazott, ilyen körülmények között a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.