Politika

Adóemeléseket ígér a baloldal

Adóemeléseket ígér a baloldal

2021. január 8., péntek
Adóemeléseket ígér a baloldal

– A „progresszív” jövedelemadó bevezetése csak a kezdet lenne, azt követhetné a vagyonadó – nyilatkozta az ATV-nek Fekete-Győr András azt követően, hogy a baloldali pártok kedden közös posztban álltak ki a közösségi oldalaikra. A Momentum elnöke részletekbe nem bocsátkozott, annyit említett, hogy a sort az ingatlanadóval kezdené, majd jöhetnének az emelések, átalakítások.

A lap szerint a parlamenten kívüli balliberális párt vezetője nem árul zsákbamacskát, mivel 2018-as programjukból már kiolvasható volt, hogy csökkentenék a két-, illetve háromgyerekeseknek nyújtott családi adókedvezményt. A Momentum által favorizált két- vagy többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer szintén az egykori MSZP–SZDSZ-kormányok idején volt hatályban. A párt programja szerint a jelenleg egységes 15 százalékos szja-kulcs helyett a bruttó ötszázezer forint feletti fizetések esetén 25 százalékos lenne az adó mértéke.

– Az, aki tehetősebb, igenis többel fog hozzájárulni a közöshöz – erősítette meg Szabó Tímea a többkulcsos adórendszer tervét. A Párbeszéd társelnöke által elmondottakat a szocialista Kunhalmi Ágnes is megismételte, aki méltányos közteherviselésről beszélt.

Az ATV Híradójának Vadai Ágnes DK-alelnök azt nyilatkozta; a társasági adó rendszerét is felülvizsgálnák. A milliárdos Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselőjének állítása szerint ezzel tudnának elmozdulni az „oligarcharendszer” felszámolásának irányába.

Jakab Péter, a Jobbik vezetője a kommunista diktatúrát idéző javaslatot szellőztetett meg, szerinte egyes nagyvállalkozókkal szemben a vagyonelkobzás jelenthet megoldást, amelyet 99 százalékos rendkívüli különadó formájában kíván megvalósítani. Jakab nem tért ki arra, hogy mi történne azokkal, akik az általa oligarchának kikiáltott tulajdonosok üzemeiben dolgoznak.

Adóemelés mellett állt ki Szekeres Imre is.A Gyurcsány–Bajnai-kormányok honvédelmi minisztere az iparűzési adó lefelezését sem tartja helyesnek, de a kormány által három százalékkal leszállított járulékkulcsot is visszaállítaná, ezzel növelve a jövedelmeket terhelő járulékokat.

A baloldal egyébként konzekvensen az adóemelés pártján áll, amellett, hogy kormányzásuk idején növelték többek között az áfát és a rezsidíjakat is, bukásuk után, már 2011-ben is magasabb szja-t követeltek.

A javaslat előadója már kilenc évvel ezelőtt is Szekeres Imre volt, aki a többet keresőket és a vállalkozásokat sarcolta volna meg.

Akkor is folytatjuk az adócsökkentést, ha a baloldalnak ez kínt okoz

–nyilatkoztaa jobboldal adópolitikájáról Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese összefoglalta, a 2021-es év is könnyítésekkel indult itthon: január elsején 22 százalékponttal, öt százalékra csökkent az új lakások értékesítésének áfája, és az illetéket is eltörölték a csokos lakásoknál, emellett az iparűzési adó csökkentése is könnyebbé tette mintegy nyolcszázezer vállalkozás helyzetét, továbbá csökkent a kisvállalati adó is.

(Forrás: MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.