Politika

23 minisztere lesz a hamarosan megalakuló új szerb kormánynak

23 minisztere lesz a hamarosan megalakuló új szerb kormánynak

2020. október 25., vasárnap
23 minisztere lesz a hamarosan megalakuló új szerb kormánynak

A június 21-ei parlamenti választást elsöprő többséggel nyerte meg a Szerb Haladó Párt, a 250 fős törvényhozásban így 188 képviselője lett, ami 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.

A második helyen 31 mandátummal a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett, amelynek vezetője, Ivica Dacic a külügyminiszteri széket cserélte le a házelnöki posztra.

A szerb politikai tömörülések közül még az Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű lista került be a parlamentbe 11 képviselővel. Mind az SPS-nek, mind a Győzelem Szerbiának listának egy-egy minisztere lesz az új kormányban.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc képviselővel rendelkezik a következő időszakban, emellett az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhetett be a parlamenti padsorokba. A nemzeti kisebbségek államtitkári szinten vesznek részt az új szerb kormány munkájában.

A szerb kormánynak három új minisztériuma lesz, tárcát kap a falu- és vidékfejlesztés, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a család- és demográfia ügye.

A kormányban 23 miniszter kap helyet, közülük 11 nő, és a politikusok fele eddig nem vállalt szerepet a végrehajtó hatalomban.

A korábbi bejelentések szerint az államfőválasztással egy időben, 2022 tavaszán előrehozott parlamenti választást is tartanak.

Ana Brnabic szerdán ismerteti kormányprogramját a parlamentben, és a képviselők várhatóan még aznap megszavazzák Szerbia új kormányát.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.