Politika

Mesterházy Attila és Kunhalmi Ágnes is népszerűbb Tóth Bertalannál

Mesterházy Attila és Kunhalmi Ágnes is népszerűbb Tóth Bertalannál

2020. szeptember 3., csütörtök
Mesterházy Attila és Kunhalmi Ágnes is népszerűbb Tóth Bertalannál

Szeptember 19-én tartja tisztújító kongresszusát az MSZP, amelyen egyelőre Tóth Bertalan jelenlegi elnök, illetve Kunhalmi Ágnes választmányi elnök indul közösen avitatott körülmények között előkészítetttárselnöki posztért. Megméreti magát ugyanakkor Mesterházy Attila is, akinek egyelőre nincsen női társelnökjelöltje, ám az egykori pártelnök már jelezte, hogyő is szívesen vezetné a pártot Kunhalmival közösen. Éppen ezért különösen figyelemre méltó a kormánypártisággal aligha vádolható, sőt a szocialistáknak rendszeresen belső felméréseket készítő Republikon Intézet legfrissebb kutatása, amiben a politikusok népszerűségét, illetve ismertségét mérték.

EszerintKunhalmi 44 százalékos népszerűségnek és 61 százalékos ismertségnek örvend, míg Mesterházy az ugyancsak 44 százalékos népszerűségen túl 72 százalékos ismertséget mondhat magáénak.

Hozzájuk képest Tóth Bertalan a mezőny vége felé kullog, az MSZP jelenlegi elnöke mindössze 38 százalékos népszerűséggel és csupán 37 százalékos ismertséggel bír – azaz valós támogatottság és elismerés nélkül őrizné meg hatalmát.

Tény: azontúl, hogykét kézzel szórja a pénzt párthoz közel álló vállalkozásoknak,Tóth Bertalan vezetése alatt az MSZP elérte eddigi mélypontját, a legutóbbi felmérések szerint a szocialisták nem biztos, hogy bejutnának be az Országgyűlésbe. Mindezek tükrében nem csoda, hogy az MSZP a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett Gyurcsány Ferencékkel arról, hogy egy lehetséges közös listán biztos befutó helyeket szerezzenek,és csupán öt embernek, a párt jelenlegi és tényleges vezetőinek kértek esélyta 2022-es választásra: Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek, Molnár Zsolt pártigazgatónak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak.

Mesterházy Attilának viszont sokkal ambiciózusabb tervei vannak az MSZP-vel, és azt hangsúlyozza, hogy ő korábban 2010–2012 között egyszer már megduplázta a párt támogatottságát 16-ról 32-33 százalékra. Szerinte az MSZP-nek olyan vezetésre van szüksége, amelynek „van önbizalma és képes a bátor cselekvésre a magyar baloldal és az ellenzéki összefogás, azaz a siker érdekében”. Mint közösségi oldalán fogalmazott, a szocialistáknak „olyan vezetést kell választania, amely képes hitelesen és karakteresen képviselni a magyar baloldal értékeit, hagyományait az ellenzéki összefogás során. Ne legyen kétségünk afelől, hogy karakteres, határozottan cselekvő MSZP nélkül nincsen valódi baloldali képviselet”.

– Emellett meg kell erősíteni a vidéki bázisokat, mert bár tény, hogy az ellenzék a fővárosban erős, de a választáson 106 körzetet kell megnyerni, és ehhez Budapest önmagában nem elég. Én ezért is fogok dolgozni – írta Mesterházy Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.