Politika

Nagyot győzött a Fidesz Mohácson - Magyar győzelem Marosvásárhelyen!

Nagyot győzött a Fidesz Mohácson - Magyar győzelem Marosvásárhelyen!

2020. szeptember 28., hétfő
Nagyot győzött a Fidesz Mohácson - Magyar győzelem Marosvásárhelyen!

A polgármesteri tisztségre pályázó három jelölt közül Pávkovics Gábor 4708 szavazatot kapott, míg a múlt ősszel, az MSZP jelöltjeként megválasztott polgármester, Csorbai Ferenc, a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület (VAN) aspiránsaként 3369 voksot szerzett. Bernáth Csillára, a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) jelöltjére 265 szavazat érkezett.

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején - Pávkovics Gábor alpolgármester, képviselő előterjesztése alapján - kimondta feloszlását.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (akkor még az MSZP jelöltjeként) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

Pávkovics Gábor tavaly ősszel már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében. "Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye" - mondta akkor a Fidesz-KDNP képviselője.

Magyar győzelem született Marosvásárhelyen


Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.
Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta.
A mintegy 43 százalékos magyar lakossággal rendelkező és a legnagyobb erdélyi magyar közösségnek otthont adó Marosvásárhelyt 2000 óta Dorin Florea román polgármester vezette, aki sorozatban ötször nyert mandátumot. Florea négy évvel ezelőtt valamivel több mint 1700 szavazattal győzte le Soóst, de az idén már nem indult a polgármesteri tisztségért, hanem a megyei önkormányzat elnöki posztját pályázta meg.

Mint megírtuk, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a magyarok ellen kampányolt, miután a Momentum testvérpártja, a román USR nevű liberális párt Bihar megyei szervezete videót tett közzé, amelyben a magyar politikus a román pártszövetség (USR-PLUS) jelöltjeire való szavazásra buzdította az erdélyi magyarokat. A videót azonban idő közben eltávolították, mert rengeteg negatív hozzászólás érkezett rá. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.