Politika

Kósa Lajos: Háborúskodásból nem lehet építkezni, mi a bizalmat kérjük

Kósa Lajos: Háborúskodásból nem lehet építkezni, mi a bizalmat kérjük

2019. szeptember 21., szombat
Kósa Lajos: Háborúskodásból nem lehet építkezni, mi a bizalmat kérjük

Elkezdődött az önkormányzati választási kampány második szakasza – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP önkormányzati választási kampányfőnöke szombaton. Kósa elmondta, a kormánypártok célkitűzése, hogy 2030-ra az Európai Unió fejlettségi szintjéhez zárkózzon fel az ország. Nemesi Pál független polgármesterjelölt szerint csakis együttműködéssel lehet Szegedet új fejlődési pályára állítani.

Kósa Lajos, a kormánypártok önkormányzati választási kampányfőnöke elmondta, lezárult a kampány első szakasza, hiszen a héten minden polgármester- és képviselőjelölt nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedett. "Ez azt jelenti, hogy ma már jogilag is kizárt, hogy új nevek tűnjenek fel" – mondta.

"Célként tűztük ki a jelöltállításban, hogy durván az ország négyötöde, tehát mintegy nyolcmillió ember olyan településen lakjon, ahol lehet szavazni Fidesz-KDNP-s, vagy általa támogatott polgármesterjelöltre.

Ezt el tudtuk érni, 1217 jelölt van 3177 önkormányzaton. Ebből 829 polgármesterjelöltnek a jelölő szervezete a Fidesz-KDNP. Ehhez képest az összes ellenzéki pártot együttvéve a Mi Hazánk Mozgalomtól a Momentumon át a DK-ig összesen 158 polgármesterjelöltjük van" – részletezte, majd utóbbi adathoz hozzátette, az ellenzéki pártok külső támogatóként még közel ugyanennyi jelöltet indít az október 13-i választáson.

"Mindenkihez el szeretnénk menni a kampány második szakaszában, beszélgetni akarunk velük, hogy mi a szándékunk, mit lehet tőlünk remélni, miért kérjük a támogatásukat és bizalmukat. Ez egyébként egyszerű: tűzzük ki közösen azt a nagy célt, hogy 2030-ra a magyar önkormányzati rendszer átlagos fejlettségi szintje érje el az EU-s átlagot. Ez szinkronban van Orbán Viktor miniszterelnök vállalásával, miszerint Magyarország átlag fejlesztési szintje érje el az európai átlagot 2030-ra" – magyarázta Kósa.

A kampányfőnök összevetette a kormánypártok célkitűzéseit az ellenzéki pártokéval. "Szavazzanak rájuk a polgárok, mert akkor megdöntik Orbán Viktor rendszerét. Ez is egy célkitűzés, de az teljesen nyilvánvaló, hogy ez háborúskodást, ellenségeskedést, gyűlöletet jelent, amit érzékelhetünk mindennap. Ebből nem lehet építkezni, fejleszteni, szépíteni, mert ahhoz összefogás kell.

A kampány második szakaszában tehát a választópolgároknak meg kell érteni, hogy két lehetőség van: vagy az építkezést, a gyarapodást a kormánnyal együttműködésben választja, vagy a háborúskodást és a gyűlöletet" – ismertette Kósa.

Ezután rávilágított, az ellenzéki összefogás kevés helyen valósult meg: a főváros 23 kerületéből hat, a 23 megyei jogú város közül pedig mindössze két helyen indul egy ellenzéki jelölt a kormánypárti aspiráns ellen.

"Mi a bizalmat kérjük az emberektől. Építeni, gyarapítani, fejleszteni Magyarországot: nekünk ez a célunk" – összegezte.

Nemesi Pál, Szeged független polgármesterjelöltje felidézte, annak érdekében jött létre közte és a Fidesz-KDNP között együttműködés, hogy a várost más fejlődési pályára állítsák.

"Azt gondolom, hogy széleskörű összefogással lehet Szeged helyzetét megváltoztatni. Értem ez alatt elsősorban a szegedi polgárokat és vállalkozásokat, ezen túlmenően pedig rendkívül fontos, hogy ahhoz a gazdasági hajtóerőhöz, amelyet a kormány a magyar gazdaság szintjén meg tudott valósítani, mi is fel tudjunk csatlakozni" – fejtette ki.

"A Csongrád Megyei Közgyűlés teljes vállszélességgel felállt, a Fidesz-KDNP összegyűjtötte a megfelelő számú aláírásokat, leadta a listáját" – jelentette be Gémes László, Szegvár polgármestere, a kormánypártok megyei listájának vezetője. Gémes hangsúlyozta, a megyei önkormányzat kötelessége a kormánnyal együtt dolgozni. "A megyei önkormányzat eddigi feladata az unióból érkező terület- és településfejlesztési operatív programok (TOP) koordinálása volt. Ez 58 településen nagyon jól működött, a következő ciklusban is erre készülünk" – mondta, majd hozzátette: Csongrád megye fejlődő pályára állt, ezt pedig nem szabad megakadályozni.

"Meghoztuk az együttműködés kultúráját Csongrád megyébe" – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.