Politika

Választási bizottsági tagokról döntött a közgyűlés pénteken

Választási bizottsági tagokról döntött a közgyűlés pénteken

2019. augusztus 23., péntek
Választási bizottsági tagokról döntött a közgyűlés pénteken

Búcsúzkodásról és szópárbajról szólt a 2014-2019-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlése. Váratlan bejelentést hozott a rendkívüli grémiumi ülés: Lauer István, Botka László egykori szövetségese független jelöltként indul polgármesterként.

A napirendi felszólalások között Joób Márton szocialista önkormányzati képviselő bejelentette, idén 460 család kap tűzifát 50 ezer forint értékben. Ezt október közepén minden pályázó megkapja. Ezután Haág Zalán, a Fidesz és a KDNP frakciójának vezetője felszólalásában rámutatott: korábban erős ellentétek jellemezték Botka László és Tóth Péter kapcsolatát, most azonban szövetségre léptek. Először Tóth Péter képviselőt idézte: "Szeged polgármesterét nem érdekli a szegedi családok ezreit sújtó biztonsági kockázat. Akinek bocsánatot kell kérnie, az Botka László, akitől Tóth Péter megkérdezte: mikor akarja kidugni a fejét a homokból, közlekedik-e egyáltalán ebben a városban?" – mondta.

"Most ugyanez a radikális politikus egy listás helyért cserébe örömmel beállt az általa megvetett városvezető mögé és róla zeng dicshimnuszokat. Persze idézhetnénk tőle antiszemita közösségi média bejegyzéseket is, amellyel Botka László és önök is közösséget vállalnak" – címezte a baloldali képviselőknek felszólalását.

"Pedig még a Hitgyülekezet saját hetilapja is azt írta: a jelöltek névsorát náci orientációjú vagy nyíltan felvállaló jobbikosok gazdagítják. Most a baloldali befogadó politikát és Botka László hazugságát is leszavazhatjuk" – idézte a jobbikos képviselőt Haág Zalán.

Napirend előtti felszólalásában Mihálffy Béla, a kiskundorozsmai 1-es választókörzet képviselője köszönetet mondott munkatársainak. "Nem sikerpropagandát szeretnék csinálni, hanem azoknak köszönetet mondani, akik a képviselői munkámat segítették. Első sorban szeretnék köszönetet mondani a kiskundorozsmaiaknak, másodsorban Lauer István képviselőtársamnak, akivel kiválóan együttműködtünk a dorozsmaiak érdekében. Aztán a polgármesteri hivatalnak, akik odaadóan segítették a munkánkat. A cégvezetőknek, akikkel kapcsolatba kerültem és szintén segítették a munkámat. Egy öt éves ciklus végén nekik jár a köszönet" – mondta.

"Bízom benne, hogy a szegediek el tudnak igazodni a kampányerdőben és bölcsen választanak október 13-án. Ez a közgyűlés ebben a formában már nem ül össze október közepétől. Mindenkinek, aki ebben a közgyűlésben van, az életére, munkájára az Isten áldását kérem"

– búcsúzott távozó képviselőtársaitól a városatya. Ezt követően a két napirendi pontot vitatták. Először a helyi választási bizottsági tagokról döntött a grémium: Martonosi Éva jegyző javaslata alapján Antal Tamás, Herédi Edit, Maróthi Ernőné, valamint póttagokként Szikszay Zoltán és Lajkó Lajos lesznek a bizottság tagjai.

A PICK 100 hektárnyi területen készül gyárat építeni a régi 5-ös kivezető szakaszánál, ennek kapcsán kellett módosítani a város építési szabályzatát. Ekkor Lauer István szót kért. "Mivel választókörzetemet különösen érinti ez a beruházás, szeretném jelezni, hogy ezt nem kívánom másnak átengedni.

Tudom, hogy már nem vagyok Botka László csapatában, de bejelentem, hogy független jelöltként indulok választókörzetemben és független polgármesterjelöltként is” – tett bejelentést a szocialista képviselő.

Ezután Póda Jenő szólalt fel a PICK-gyár kapcsán. A képviselő elmondta, a polgármester néhány hónapja minden, a Központi Statisztikai Hivatal által nyújtott adatot megkérdőjelezett a foglalkoztatás kapcsán, most pedig ezekre hivatkozik. "A Pick szegedi gyárának kiköltözése munkahelyvesztést fog eredményezni, miközben a termelés bővül, de valószínűleg egyre kevesebb munkáskézre lesz ott szükség. Ezt okozzák a 21. századi körülmények, de így is 8-10-15 évről beszélünk mire ez megvalósul.

Az, hogy Szegeden munkahelyeket teremtsünk, még égetőbb kérdés, mert a meglévőek megtartásáért is nagyon meg kell küzdenünk" – fogalmazott Póda, majd hozzátette: a város áll, csökkent a lendülete abból a szempontból, hogy magánberuházások folynak.

A képviselő Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos augusztusban tett látogatására is célzott: Gyopáros Szegeden elmondta, Botka László és a városvezetés részéről nem volt aktivitás az elmúlt egy évben a Modern Városok Program kapcsán. Válaszul Botka László beleszállt a képviselőbe. "Úgy gondolom, hogy Póda Jenő képviselőnek az életében is fontos a közgyűlés, hiszen ön is azon öt képviselő közé tartozik, akit nem tartottak méltónak, hogy újra induljon. Ez körülbelül méltó befejezése volt az eddigi képviselői tevékenységének, hiszen minden hozzászólásából kiderül, hogy az előterjesztéseket sem olvassa el" – köszönt el a képviselőtől Botka.

Ezt követően Szentistványi István arról beszélt, hogy szitokszó a városházán az instrumentális kapcsolatépítés, amit ő nem ért. "De mit is jelent ez? Azt, hogy az embereket kizárólag eszközként tudják elképzelni. Amikor már valaki valamiért már nem hoz hasznot, vagy relatíve kevesebb hasznot hoz másnál, akkor elengedik" – utalt részben Lauer István esetére, akit Botka Lászlóék kihagytak az Összefogás Szegedért húsz egyéni képviselőjelöltjéből.

"Az emberi méltóságot valamilyen szinten tisztelni kéne. Ezt finoman szólva sem tartom a jelenlegi városvezetés erős oldalának"

– fogalmazott keményen a korábbi LMP-s politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.