Politika

Történelmi áttörés előtt a megyei diplomácia – Hosszú távú tervek a kínai Shaanxi tartománnyal

Történelmi áttörés előtt a megyei diplomácia – Hosszú távú tervek a kínai Shaanxi tartománnyal

2019. január 18., péntek
Történelmi áttörés előtt a megyei diplomácia – Hosszú távú tervek a kínai Shaanxi tartománnyal

Wei Zengjunt, akínai Shaanxi tartomány népi kormányzóhelyettesét és tíz fős delegációját fogadta Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke csütörtökön.

Kétoldalú megbeszélések folytak a megyei önkormányzat és a testvértartomány további együttműködésének lehetőségeiről csütörtökön. Kakas Béla az immár 25 évre visszatekintő testvértartományi gazdasági és kulturális kapcsolatokat emelte ki, valamint Magyarországot, és egyben Csongrád megyét Európa kapujaként említette a két ország együttműködése kapcsán.

„A biztonság, a stabilitás, illetve a pozitív gazdasági fejlődés a legnagyobb erőnk" – jelentette ki Kakas Béla. "Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor elsőként írta alá Kínával az "Egy övezet, egy út" megállapodást, melynek gondolataival együtt tovább tudunk haladni a Shaanxi tartománnyal való közreműködés útján. A mai nappal ez egy olyan szintre emelkedett, hogy ne csak diplomáciai, hanem konkrétan látható gazdasági együttműködések kövessék egymást a jövőben Magyarországon Csongrád megyét érintően. Ilyenek például az oktatás, a mezőgazdasági ágazat és a turizmus. A keleti nyitás politikája mentén feladatunk, hogy a két állam közötti kormányzati kapcsolatokat jól leképezzük kormányközi, valamint megyei szintre a hatékony magyar-kínai kapcsolatok további fejlődése érdekében" – részletezte az elnök. A közel 40 milliós lakosságú Shaanxi tartomány tavaly 50 százalék fölé emelte a megújuló energiaforrások részarányát. A kínai kutatási és fejlesztési ágazat éllovasaként számon tartott tartományban működő 108 felsőoktatási intézményben másfél millió hallgató mellett közel ezer tudományos kutatóintézet egymillió kutatót foglalkoztat. 2018-ban több mint 8 százalékos gazdasági növekedést produkált, emellett a külkereskedelmi forgalom 31,6 százalékra emelkedett. „Drága az idő és kevés van belőle" – nyitotta beszédét Wei Zengjun tartományi kormányzóhelyettes, aki külön köszönettel illette Kakas Bélát, hogy hatékony diplomáciai együttműködést tart fent a tartományi kormányzattal. Kiemelte, hogy továbbra is elsődleges cél a kétoldalú tapasztalatcsere, valamint több gazdasági ágazatot, illetve az oktatást érintően a jó gyakorlatok hasznosítása. Konkrét tárgyalások kezdődtek egy Budapest–Hszian közvetlen repülőjárat indítására, ami közel 7 órára rövidítené a két város közötti utazást.

A kormányzóhelyettes személyesen meghívta Hszianba a közgyűlés elnökét, a május 11-15 közötti Új Selyemút Expora, mely Kína legnagyobb kereskedelmi kiállítása. Az egyeztetésen rész vett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatója, illetve Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke és Cao Zhengyin, Shaanxi Tartomány Kereskedelmi Hivatalának magyarországi kirendeltségi képviselője is. Nagy Katalin nem először résztvevője a tartományi egyeztetéseknek. Az elnök asszony az egészségügyi ágazatot állította fókuszba, ezen belül is a fogorvosi területet. „Azon dolgozunk, hogy a kiemelkedően hatékony magyarországi graduális és posztgraduális fogorvos-oktatással és szakértelemmel épüljön fel a kínai fogorvosi ellátás és technológia. Shaanxi tartományban indulnak el ezek a tudásalapú fogorvosi fejlesztések, az erre vonatkozó tárgyalások már a tavalyi évben elkezdődtek” – mondta Nagy Katalin. A program részeként az oktatási területeken elindított együttműködések folytatásaként került sor szakmai egyeztetésre a Szegedi Tudományegyetemen, ahol többek között Fendler Judit kancellár köszöntötte a delegációt. A nap zárásaként az ELI-ben tett szakmai látogatást a kínai küldöttség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.