Politika

Miért titkolózik a városvezetés Szeviép-ügyben?

Miért titkolózik a városvezetés Szeviép-ügyben?

2019. január 14., hétfő
Miért titkolózik a városvezetés Szeviép-ügyben?

Botrányos körülmények közt szavazták le baloldali képviselők Haág Zalán vizsgálóbizottsági indítványát a decemberi közgyűlésen - mondja a képviselő. Így nem az eredeti javaslatnak megfelelően külön bizottság vizsgálta a Szeviép és az önkormányzat kapcsolatát, hanem „csak" az önkormányzat pénzügyi bizottsága „vizsgálódott” az ügyben. Ráadásul a vizsgálandó időszakot is módosították, talán nem véletlenül.

A grémium karácsony előtti ülésének végén kivonultak a Fidesz–KDNP-frakció képviselői a városháza ülésterméből, amikor a közgyűlés a Szeviép-vizsgálóbizottságról szavazott. Mindezt azért tették, mert Haág Zalán egyéni képviselői indítványáról később szavazott a közgyűlés, mint az azt módosító szocialista indítványról.

Az elfogadott MSZP-s módosítás szerint az önkormányzat nem állított fel külön vizsgálóbizottságot – ahogy azt Haág Zalán eredetileg javasolta, hanem csak a pénzügyi bizottság tárgyalta a Szeviép-ügyet.

A képviselő szerint több mint gyanús ez a titkolózás és a vizsgálat elmismásolása a városvezetés részéről.

Botka László a két, első fokon börtönre ítélt Szeviép-vezetővel

A pénzügyi bizottság hamar le is zavarta a vizsgálatot a két ünnep között - a nyilvánosság kizárásával, Ménesi módosításának megfelelően.

A december 28-i ülésen sikeresen, kissé skizofrén módon megállapították, hogy az önkormányzat 2008 és 2010 között egyetlen szerződést sem írt alá közvetlenül a Szeviéppel, amelynek vezéreit – Oltványi Józsefet, Baranyi Sándort és Pistrui Lászlót – letöltendő börtönbüntetésre ítélték novemberben nem jogerősen.

Megírtuk: az önkormányzat következetesen igyekszik tagadni, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna a Szeviéppel, amelynek három vezérét csődbűntett elkövetése miatt ítélték börtönre tavaly első fokon. Ennek ellenére

dokumentumokkal bizonyítható

, hogy 2010 előtt milliárdokkal tömték ki az építőipari vállalatot, amelynek leánycége, a Biztonsági Üzem Kft. 400 millió forint kölcsönt kapott a Szeviéptől, míg

a Biztonsági Üzem ügyvezetője Ujhelyi István exsofőrje, a szegedi repteret most is vezető Báló Tamás volt

, aki a felvett kölcsön sorsára nem emlékszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.