Meteor

Áprilist idézte a péntek délutáni időjárás-KÉPGALÉRIA

Áprilist idézte a péntek délutáni időjárás-KÉPGALÉRIA

2023. november 3., péntek
Áprilist idézte a péntek délutáni időjárás-KÉPGALÉRIA

Egész éjszaka hatalmas szél volt Szegeden, ami a délelőtti órákban sem mérséklődött. A szél erejét mutatja, hogy a Csongrádi sugárúton egy fa ága lehasadt és a forgalmat veszélyeztette. A szegedi hivatásos tűzoltók végezték el a műszaki mentést. A Katasztrófavédelem gyors beavatkozásának köszönhetően a forgalom rövid időn belül helyreállt az érintett útszakaszon.

Délelőtt már lehetett sejteni, hogy nem ússza meg Szeged „csak” széllel a napot. Dél környékén már egyre komorabb és szürkébb felhők gyülekeztek az égen és délután, nem sokkal 1 óra után hatalmas eső zúdult a városra.

„A Ciarán hidegfrontja megvetette nálunk "hullámát". A front az Alpok térségében behullámzott, hatására kiterjedt csapadékrendszer alakult ki tőlünk délnyugatra, nyugatra.... A csapadékzóna kelet felé helyeződik, így a keleti országrészben is szükség lesz ma az esernyőkre. Bár lehet, hogy délkeleten a viharos szélben ez nem sokat fog érni...”-jelent meg még délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

EURÓPÁBAN PUSZTÍT A CIARÁN

Legkevesebb öt halottja van a rendkívül heves Ciarán nevű szélviharnak és az azt kísérő esőzésnek a közép-olaszországi Toszkána régióban. Egy ötéves ukrán fiú és egy 64 éves nő életét vesztette a lehulló ágak miatt a belgiumi Gent városában. Ítéletidő tombol Európa-szerte. A Ciaran miatt több mint egymillió lakásban szűnt meg az áram. A vihar megszakította a vasúti, légi és tengeri forgalmat Belgiumban, ahol az antwerpeni kikötőt lezárták. A nyugati Bretagne-i régióban 207 km/órás széllökéseket regisztráltak az északnyugati part csúcsán fekvő Pointe du Raznál, míg Brest kikötővárosában 156 km/órás széllökéseket mértek. A francia közúti és a vasúti forgalomban is akadozik. Dél-Angliában iskolák százait zárták be – ott 135 km/órás szelet mértek. A jersey-i Csatorna-szigeten a helyi média szerint a lakosokat szállodákba kellett elhelyezni, mivel a 164 km/h-s széllökések megsemmisítették az otthonaikat.

A szegedieket meglepte a hatalmas, leginkább tavasszal és nyár elején tapasztalható nagy eső, a Belvárosban az épületek mellett kerestek menedéket akik nem hoztak magukkal esernyőt.

Pillanatok alatt kisebb tavak keletkeztek a járdákon és az úttesteken, még az autóbuszok kerekei is „vastagon” vízben álltak.

Az eső alábbhagyott, 3 óra után elállt, majd április szeszélyes időjárást idézve fél 4 kor már ilyen képet lehetett készíteni Szegeden:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.