Meteor

Több rekord is megdőlt a tegnapi, nyárias napon

Több rekord is megdőlt a tegnapi, nyárias napon

2023. október 21., szombat
Több rekord is megdőlt a tegnapi, nyárias napon

Az október 20-ai szokatlanul meleg, nyárias idő több rekordot is hozott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján szombaton.

Pér repülőtér állomáson a leghűvösebb órákban sem csökkent a hőmérséklet 19,5 Celsius-fok alá, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a naponSzegedbelterületén 15,9 fokot mértek, még 2019-ben.

Megdőlt a legmagasabb maximum-hőmérséklet országos napi rekordja is: Tiszaalpáron 30,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez jócskán meghaladja a korábbi 26,9 fokos rekordot, amit Adonyban mértek 2019-ben.

Hozzátették: a fővárosba a délkeleti széllel három új rekord "érkezett": a János-hegy állomáson 78 kilométer/órás (21,6 m/s) széllökést mértek, ezzel megdőlt a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. Korábban 2021-ben 21 m/s-ot mértek ezen a napon a János-hegyen.

Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekorder Budapest Zugliget volt, ahol 2019-ben 13,5 fokot mértek.

Megdőlt a fővárosi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületén 25,6 fokot mértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.