Meteor

Jön a hőségriadó, nem árt készülni rá

Jön a hőségriadó, nem árt készülni rá

2023. július 9., vasárnap
Jön a hőségriadó, nem árt készülni rá

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását július 10-én, hétfőn 0 órától július 12-én, szerdán 24 óráig másodfokúhőségriasztást rendel el az ország egész területére. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymás után következő napon meghaladja a 25 °C-ot.

Szegeden, az előrejelzés szerint hétfőn lesz a legmelegebb, akkor 33 fokig kúszik a hőmérő higanyszála. Keddre és szerdára zivatart jeleznek, de ez csak rövid időre szakíthatja meg a kánikulát. A legmelegebb éjszaka szerdán lesz, akkor 20 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet. Szerdától érkezik egy átmeneti lehülés, majd jövő hét közepétől még egy lapáttal rátesz a nyár.

ÉLETVESZÉLY AZ AUTÓBAN

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Így javíthatja a közérzetét hőségben

Könnyű étkezés: Kerülje a nehéz, zsíros ételeket, mert ezek fokozhatják a test terhelését a hőségben. Helyette könnyű, friss ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat és hideg leveseket érdemes enni.

Hidratálás: A hőségben elengedhetetlen, hogy megfelelően hidratáljuk testünket. Ehhez a megfelelő folyadékbevitel szükséges. A víz a legidálisabb, ugyanakkor érdemes kerülni az alkoholtartalmú vagy nagy mennyiségű koffeint tartalmazó italokat, mert ezek fokozzák a test kiszáradását. Ha hosszabb, akár 1-2 órás útra indul, mindenképpen vigyen magával folyadékot.

Időzített tevékenységek: Lehetőség szerint kerülni kell a nagyobb fizikai erőfeszítést a legforróbb órákban. Ha lehet, korán reggel vagy késő délutánr időzítse a testmozgást is.

Hűvös helyek keresése: A lehető legtöbb időt hűvös helyeken, például légkondicionált helyiségekben vagy árnyékos területeken tartózkodjon. Ha mégis hosszabb időt töltött napon, adjon időt arra, hogy szervezete "áthüljön" hűvös helyen.

Ruházat és napvédelem:Könnyű, laza ruha, amelyek légáteresztők és segítenek a test hőleadásában sokat könnyítenek a hőség elviselésében. A kapalp, kendő megóv a hőgutától, a napvédő krém pedig a napégéstől.

Gyakori zuhanyozás: A hűs zuhany vagy fürdés segíthet a test hőmérsékletének csökkentésében és a frissesség visszanyerésében.

Vigyázzunk az idősebbekre és a gyermekekre

Az idősebbek és a kisgyermekek különösen érzékenyek a hőségre, ezért figyeljünk rájuk, és gondoskodjunk arról, hogy hidratáljanak és hűvös helyen tartózkodjanak.

NYÁRI ÁLMATLANSÁG

Az alvásszakemberek által jól ismert és kezelhető jelenség a nyári alvatlanság. A Magyar Alvás Szövetség tapasztalatai megerősítik a nemzetközi felmérési eredményeket: az emberek alvás ideje átlagban napi húsz perccel is megrövidülhet, így összességében akár több órát is veszíthetünk az alvás időnkből. Mindezek alapja a biológiai óránk szabályozásában kulcsfontosságú cirkadián ritmus módosulása. Nyáron ez a ciklus felborulhat, később jön az éjszaka, és korábban kezdődik a nappal, a melatonin termelés később indul be, és tovább tart a csúcspont elérése. Amikor végre mélyen alszunk, újra kisüt a nap, és a melatonin blokkolódik, ami miatt nem tudunk eleget pihenni. Ezt hívjuk nyári álmatlanságnak, pontosabban: alvatlanságnak. A cirkadián ritmus megzavarása nappali álmosságot, kognitív zavarokat és gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, amelyek mindegyike befolyásolja az alvást. A hálóhely változtatás, a megszokottaktól eltérő alvási körülményekhez alkalmazkodás ugyancsak az alvásidő mennyiségének és minőségének a megváltozását erősíti. Mindezek kezelésére életmódunk alakításával tudunk megoldást. -A megfelelő hálóhely, az ágy, a matrac, az ágynemű mellett a fekete szemmaszk használata kívánatos - hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.- Az elalvási és ébredési idő következetes és folyamatos megtartása, a lefekvés előtti étkezési- és folyadékbeviteli korlátozások, és mérsékelt napközbeni mozgás ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.