Meteor

Megdőlt a hétfői csapadékrekord

Megdőlt a hétfői csapadékrekord

2023. január 10., kedd
Megdőlt a hétfői csapadékrekord

Január 9-én egy mediterrán ciklonnak köszönhetően több településen is többhavi mennyiségű csapadék zúdult le, nem meglepő annyira tehát, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint megdőlt az aznapi csapadékrekord.

Az OMSZ szerint a Dunántúli-középhegységben szinte mindenütt több mint 30 milliméter eső hullott le alig pár óra alatt, a napi rekord azonban a Veszprém vármegyei Bakonybél Somhegypusztán dőlt meg, itt ugyanis mintegy 71,1 millimétert mértek.

Eddig ezen a napon a legtöbb csapadékot1959-ben Kemencénjegyezték fel48,6 mm-rel.

A szervezet azt írja, a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában állnak rendelkezésre adatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.