Kultúra

Miklós Péter: Nemzeti szemüveg

Miklós Péter: Nemzeti szemüveg

2023. november 6., hétfő
Miklós Péter: Nemzeti szemüveg

Megjelent új könyve Miklós Péter eszmetörténésznek, ebben a könyvében a Magyar Nemzet című napilap Kultúra rovatában, illetve hétvégi Lugas mellékletében 2020 ősze és 2022 vége között megjelent esszéit és kritikáit gyűjtötte össze.

Az ismert egyetemi oktatónak, címzetes professzornak nemrégiben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúra Alapítvány támogatásával jelent meg a könyve Nemzeti szemüveg címmel.

„A kötet esszék és kritikák gyűjteménye, amelyek 2020 és 2022 között jelentek meg a Magyar Nemzet című napilap Lugas mellékletében, illetve Kultúra rovatában. A könyv három egységből áll. Az első történelmi, a második irodalom- és művelődéstudományi esszéket tartalmaz, míg a harmadik aktuális és kortárs történelmi és irodalmi könyvekről írott kritikák és recenziók együttese”

- mondta el Miklós Péter a Délmagyarnak.

A Nemzeti szemüveg című kiadványban szereplő írások egy-egy történelmi esemény, évforduló, vagy éppen alkotók és életműveik kapcsán Miklós Péter szerző szubjektív gondolatait és az adott témára adott témára rövid személyes észrevételeit fogalmazza meg, ezek továbbgondolásra késztetik az olvasóit.

A könyv lapjain többek között József Attila, Radnóti Miklós, Tamási Áron, Illyés Gyula, Várkonyi Nándor, Sütő András, Szentkuthy Miklós és Gion Nándor alkotói világáról is szó van.

„A Nemzeti szemüvegben olvasható rövid esszék és kritikák megírásakor a legnagyobb kihívást a terjedelmi korlát okozta. Számos, az értekező próza műfajában született tanulmány szerzőjeként ugyanis megszoktam, hogy viszonylag nagy terjedelemben kell dolgozni. A napilap felületei azonban legfeljebb három-négyezer karakternyi terjedelmet engednek meg. Így kénytelen voltam azokat a témákat, amelyekről tudományos folyóiratokban és szakkönyvekben húsz-harminc oldalon keresztül írhatok, itt egy-másfél oldalban összefoglalni”

- hangoztatta Miklós Péter.

https://szegedma.hu/2023/10/56-forradalom-szabadsagharc-mefesz-miklos-peter-kommunizmus-dk-mszp-mszmp-horn-gyula

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.