Kultúra

Jövő héten indul a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztivál

Jövő héten indul a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztivál

2023. október 20., péntek
Jövő héten indul a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztivál

Negyven alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában

-közölte a rendezvény művészeti vezetője pénteken.

Szabó Éva a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban. Ezeket az előzsűri csaknem négyszáz nevezésből választotta ki.

A filmeket Szabó Gábor elnök irányította szakmai zsűri értékeli, a fődíjas mellett kiválasztják a legjobb dokumentumfilmet, a kis-, illetve nagyjátékfilmet, valamint kísérleti alkotást. Emellett kiosztják a kritikus zsűri díját és egy középiskolások és egyetemisták által odaítélt elismerést is.

Versenyen kívül hét, hazai alkotók által jegyzett - nemzetközi fesztiválokon szereplő - filmet is műsorra tűznek, melyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők. E szekció legjobbja számára a Magyar Operatőrök Társasága ajánlott föl díjat.

Rendeznek kerekasztal-beszélgetést az operatőri munkáról, a független filmezés lehetőségeiről, bemutatják Bokor Balázs Hollywood híres magyarjai című könyvét, és a ZSIFF Plusz keretében több magyar vagy magyar alkotók közreműködésével készített filmet premier előtt vetítenek a fesztiválon, de szerveznek mesterkurzust is a fiatal operatőrök számára

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.