Kultúra

Ismét életmű tárlat nyílik a Reök-palotában

Ismét életmű tárlat nyílik a Reök-palotában

2023. október 1., vasárnap
Ismét életmű tárlat nyílik a Reök-palotában

Sárkány Győző grafikusművész alkotásait tekinthetik meg hamarosan az érdeklődők a Reök-palotában. A Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész Létidő című, összegző tárlata október 7. és december 3. között lesz látogatható.

Újabb elismert, hazai képzőművész életmű kiállításával készül a REÖK. Nagy Gábor és Hérics Nándor után Sárkány Győző grafikus életműve mutatják be Szegeden. A művész évtizedek óta elismert és aktív szereplője a hazai képzőművészeti életnek.

Sárkány Győző teljes életművében végigvonul – kísérletező attitűdjének megfelelően – a világ jelenségeire nyitott kíváncsiság, amely a rácsodálkozás képességével és a kielégíthetetlen tudásvággyal kiegészülve hozza létre művészete intellektuális alapját. A művész már kezdetben függetlenítette magát a szakmai kötöttségek béklyóitól, s mindig szabadon kezelte az autonóm és alkalmazott grafika, a festészet, a fotó, illetve a plasztikai kifejezésmód eszköztárát. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedek alatt egy teljességgel egyéni stílust alakított ki, melyben a szürrealizmustól a pop artig, a reneszánsz grafika nagymestereitől a kortárs művészet inspiráló hatásáig, egy nagyívű, összetett vizuális rendszerben fejti ki sokszínű tevékenységét. A dolgok felszíne mögé hatolás képessége, a biztos szakmai alap és a művek professzionális kidolgozása együtt alakítja munkáinak egyedülálló képi világát

-közölte a Reök

Az október 7-én 14 órakor kezdődő megnyitón Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója mellett Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese mond majd köszöntőt. A tárlatot kurátora Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitja meg.  Az eseményen Sárkány Győző munkásságát és az életmű-kiállítást összefoglaló könyvet is bemutatja D. Udvary Ildikó művészettörténész, a kötet szerkesztője, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója - írta meg a Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.