Kultúra

A 140 évvel ezelőtt lezajlott Királynapokra emlékeznek Szegeden

A 140 évvel ezelőtt lezajlott Királynapokra emlékeznek Szegeden

2023. október 9., hétfő
A 140 évvel ezelőtt lezajlott Királynapokra emlékeznek Szegeden

A Nagyárvizet követő újjáépítést lezáró Királynapokra, Ferenc József 1883. októberi szegedi látogatására és egyben a Somogyi-könyvtár megnyitásának 140. évfordulójára emlékeznek csütörtökön.

Andóczi Balogh Éva felidézte, hogy Ferenc József 1883 októberében látogatott Szegedre, hogy a város új középületeit ünnepélyesen felavassa és átadja Szeged polgárainak. Az évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasó ülést tartanak a Somogyi-könyvtárban az ekkor átadott épületekben még ma is működő intézmények - a városháza, a színház, a Csillag börtön, a törvényszék, a Postapalota, valamint a Szent Rozália-kápolna és a Kakasos templom - vezetőinek részvételével.

A meghívott, szintén ünneplő intézmények vezetőinek készült egy-egy emléklap, egy egyedi összeállítású és kivitelezésű ünnepi lapszám, amely 35 oldalban mutatja be az 1883. októberi eseményeket. A kiadványhoz felhasznált két legfontosabb dokumentum A feltámadt Szeged és Szeged hálája emléklap, amelyet a királylátogatásra adtak ki, és amelyet a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtára őriz. Az Emlékújság borítóján Fery Antal grafikus Somogyi Károly esztergomi kanonokról, a szegedi könyvtár alapítóról készült exlibrise látható.

Sikaláné Sánta Ildikó igazgató bemutatja a szegedieket140 éve szolgáló Somogyi-könyvtár történetét. Szó esik akirálylátogatás harmadik napján, október 16-án rendezett ünnepélyes megnyitóról, amelyen Reizner János köszöntötte az uralkodót, felelevenednek az elmúlt 140 év legjelentősebb eseményei, változásai és megemlékeznek az intézmény híres igazgatóiról többek között Reizner Jánosról, Tömörkény Istvánról, Móra Ferencről és Tóth Béláról, valamint gyűjteményt jelentős ajándékokkal, hagyatékokkal gazdagító adományozókról is.

A évforduló alkalmára készült a könyvtár földszinti kiállítóterében a 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című tárlat. Emellett pedig a könyvtár munkatársai A király nyomában Szegeden elnevezéssel mobilalkalmazást fejlesztettek, amellyel a felhasználók várostörténeti sétán vehetnek részt. Felkereshetik a Ferenc József által meglátogatott épületeket, szegedi helyszíneket, korabeli fényképek, grafikák segítségével megismerteti a 140 évvel ezelőtti eseményeket. Az applikáció az uralkodó által meglátogatott helyszínek épülettörténetét a kezdetektől napjainkig kíséri végig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.