Kultúra

Makón készült az év cukormentes tortája

Makón készült az év cukormentes tortája

2023. augusztus 2., szerda
Makón készült az év cukormentes tortája

A vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélküli mandulás, citromos piskóta torta áfonyával és levendulával készül, a tökéletes ízvilághoz pedig még egy csepp fekete tea kerül.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdeti meg a Magyar Cukrász Ipartestület a „Magyarország Tortája” versenyt minden évben. Idén ez már a 17. alkalma a versenynek.

Kizárólag kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat lehet felhasználni a nevezőknek, ez az Ipartestületnek a szigorú kikötése.

Különböző Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet összetevőként kellett felhasználni - ez az idei évnek az egyik újítása.

Cél volt, hogy felelevenítsék újra a magyar cukrászat tradíciót. Elvárássá tették, hogy minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket.

Idén Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A  Magyarország Cukormentes tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

Egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból áll össze a torta, melynek kakaóbab töret is alkotóeleme. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé igazán különlegessé teszik az édesség ízvilágát, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Itt az idei győztes Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével.

A tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel a "Kikelet" fantázianévre hallgató alkotás. Energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g egy szeletének. Jó választás lehet a cukorbetegek számára is, de mindenkinek ajánljuk, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.

 verseny második helyezettje is Csongrád-Csanád vármegyei lett: Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak cukormentes alkotása, a „Tökmag málna” kapta a képzeletbeli ezüstérmet.

A Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban lehet augusztus 19-től megkóstolni a tortákat.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.