Kultúra

Új kiállítás nyílik a Fekete házban

Új kiállítás nyílik a Fekete házban

2023. július 26., szerda
Új kiállítás nyílik a Fekete házban

Új kiállítási egységgel bővül a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden. A Fekete házban a kínai ferences misszióról nyílik tárlat, ahol bemutatják a misszió során gyűjtött tárgyak válogatását: gyönyörű festményeket, porcelánokat, különböző használati és dísztárgyakat.

„Ferences misszió Kínában” című tárlat a Kína történelmét bemutató szegedi kiállítások harmadik egysége. A tárlat a 20. század első felébe kalauzolja el a látogatókat, amikor is a magyar ferencesek átvettek egy missziós központot a kínai Huan tartományban 1929-ben. A missziós munkát a történelem viharai nehezítették, míg végül Mao Ce-tung hatalomra kerülését követően, 1952-ben az összes magyar ferencest kiutasították Kínából.

A missziót hét ferences kezdte meg, akik egy év alatt megtanulták a nyelvet, majd elkészítettek egy 2000 szavas magyar-kínai szótárat. Emellett kórházat, árvaházat, iskolát és hitoktatóképző intézetet is működtettek. A munkájuk során különböző használati- és dísztárgyakat gyűjtöttek, melyekből kiállításokat szerveztek Magyarországon.

A Fekete házban nyíló tárlaton ennek a kínai missziónak a tárgyaiból válogatnak – ezt a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A tárlaton a látogatók találkozhatnak porcelán tárgyakkal, kínai lábbelikkel, hangszerekkel, abakusszal és további érdekes használati tárgyakkal. A kiállítás legszebb darabjait kétségkívül a keresztény kínai festészet vezéralakjának, Chen Lukácsnak a festményei jelentik.

A kiállítást július 28-án, pénteken 17 órakor nyitják meg a Fekete házban. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.