Kultúra

Idén is ajándékkoncerttel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri programja

Idén is ajándékkoncerttel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri programja

2023. június 14., szerda
Idén is ajándékkoncerttel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri programja

A Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjével indul a Szegedi Szabadtéri Játékok programja július 1-jén a Dóm téren - tájékoztatta Kertész Lilla, a fesztivál sajtóreferense az MTI-t.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar hosszú ideje meghatározó szereplője a vármegyeszékhely kulturális életének. Vaszy Viktor zeneszerző-karmester munkája nyomán vált önálló intézménnyé 1969-ben, de az együttes hagyományai csaknem háromszáz évre tekintenek vissza. A zenekar nemzetközileg is elismert tevékenysége mellett a helyi koncertélet bázisa, és a Szegedi Nemzeti Színház operajátszásának is elengedhetetlen hátteret biztosít.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az első ajándékkoncertet 2003-ban rendezték, a zenekar pedig évről évre a változatosságra törekedve állítja össze a műsort. Az első esztendőben Dvorak Újvilág szimfóniája csendült föl, majd egy-egy évfordulóhoz, témához kapcsolódva állították össze a programot, de arra is akadt példa, hogy neves szólistákat láttak vendégül.

Az idei Ajándékkoncerten, amelyen Gyüdi Sándor vezényel, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által előadott műveket a tánc tematikája kapcsolja össze.

Az első felvonásban elhangzik Pjotr Iljics Csajkovszkij Diótörő-szvitje, majd Alekszandr Borogyin Igor herceg című operájából a Polovec táncok és egy válogatás Dvorák Szláv táncaiból. A második felvonás első felében Kodály Zoltántól a híres Galántai táncokat hallgathatja meg a közönség, végezetül Maurice Ravel Boléróját adja elő az együttes.

A koncertre a nézők péntektől igényelhetnek ingyenes belépőket a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyirodájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.