Kultúra

Hat szegedi helyszínen "éjszakázhatunk" a múzeumban

Hat szegedi helyszínen "éjszakázhatunk" a múzeumban

2023. június 24., szombat
Hat szegedi helyszínen "éjszakázhatunk" a múzeumban

Az idei Múzeumok Éjszakája Kína jegyében zajlik majd Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. Az este fénypontja egy belvárosi lampionos, jelmezes felvonulás lesz, hagyományos kínai oroszlántánccal, dobokkal. A felvonulásra várják a kínai viseletben érkezőket, lampionokat is vihetnek magukkal a résztvevők, de a vonulásba természetesen bárki szabadon becsatlakozhat.

A Móra Ferenc Múzeum előtti színpadon is Kínához kapcsolódó programokkal készülnek: kung-fu és kalligráfia bemutatóval, tradicionális tánccal, zenével és divatbemutatóval. Egy igazi különlegességet is láthatnak majd az érdeklődők: a hagyományos arcváltó show a szecsuáni operák világát hozza el Szegedre. Ezekben az operákban a színészek élénk színekkel kifestett álarcokban játszanak a színpadon, amiket drámai zenei aláfestés kíséretében, legyező használatával hirtelen váltogatnak.

Ezen az estén nyitja meg kapuit az ókori Kína-kiállítás második része, Az ókori Kína kincsei - a Jáde Császárok kora címmel. A kiállítás különlegessége a világszenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncél. Ezekből a jádelapokból készült, aranyszállal összefűzött páncélokból rendkívül kevés van a világon, és jelenleg ez az egyetlen olyan páncél, mely Kínán kívül látható. A jádét az ókori Kínában nagyon fontosnak tartották: nem csak temetkezéskor használták, hanem amulettként a mindennapokban is hordták, hogy megvédje viselőjét a betegségektől. Sőt: porrá törve el is
fogyasztották.

A Múzeumok Éjszakáján a Fekete házban is várják a látogatókat a Hetedhét Hungarikon és a Másodkézből című kiállításokon óránkénti tárlatvezetésekkel. A Vármúzeumban az interaktív várostörténeti kiállítást tekinthetik meg a látogatók szintén tárlatvezetésekkel.

A vasút és a számítástechnika szerelmesei sem unatkoznak ma

A MÁV is bekapcsolódik Szegeden a Múzeumok Éjszakája programsorozatba. Az Anna kútnál, a MÁV-palotát a pincétől a padlásig lehet megismerni. Itt vonatos utazásokkal kapcsolatos filmeket vetítenek non-stop, gyermeksarkot is kialakítanak. Az udvaron a kivilágítják a gőzmozdonyt, az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét interaktívan, különleges megvilágításban mutatják be. Az érdeklődők beöltözhetnek a vasutas egyenruhákba.

A Forgalomirányító Központban, a Nagyállomáson este 6 órától a látogatók betekintést nyerhetnek a vasúti üzemirányításba, avagy „ahol mindig mindenről tudnak, ami a vasúttal kapcsolatos”.

Az Informatika Történeti Kiállítás (ITK) a Szent-Györgyi Albert Agóra innovatív kulturális centrumban a Neumann 120 jubileumi év jegyében szerveznek programokat. A részletes programot itt találja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.