Kultúra

Bemutatták a Han-dinasztia tárlatát a Móra Ferenc Múzeumban

Bemutatták a Han-dinasztia tárlatát a Móra Ferenc Múzeumban

2023. június 15., csütörtök
Bemutatták a Han-dinasztia tárlatát a Móra Ferenc Múzeumban

Jövő héttől, a Múzeumok Éjszakájától lesz év végéig látható az ókori Kína kiállítás újabb tárlata, ami a Han-dinasztiából származó gyűjtemény. A tárlat részét képezi egy eredeti halotti jádepáncél is.

A tárlatot bemutató sajtótájékoztatón kínai kurátorok beszéltek a tárlatról, illetve a Móra Ferenc Múzeummal folytatott együttműködésükről. Gu Hsziance kurátor, a Sanghaji Múzeum művészeti osztályának helyettes vezetője a tárlatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kínai közgyűjtemények összefogásával létrejött kiállításra a Han-dinasztia korából fellelt régészeti anyag legszebb darabjait hozták el Szegedre.

Csiu Venhua, a Hszücsou Múzeum gyűjteményvezető-helyettese elmondta, a tárlat egyik legérdekesebb tárgya egy teljes testet fedő halotti páncél, amely mintegy kétezer darab polírozott jádelapocskából készült.

Ilyen páncélokat kizárólag a legmagasabb rangú elhunytak temetése során használtak.

Csen Jungcsen, a Csengtu Régészeti Intézet restaurátora elmondta, a tárlat egy másik érdekes darabja egy kerámiából készült maszk, amely nem kínai férfit ábrázol, hanem sokkal inkább közel-keleti vagy kelet-európai vonásokat tükröz. Ez a maszk is bizonyítja, milyen élénk kapcsolatai voltak a Han-dinasztia korában Kínának a Közel-Kelettel vagy Európával.

Fajcsák Györgyi kurátor kifejtette, hogy a Han-dinasztia kora kiemelkedő fontosságú időszak volt a kínai művészetekben.

A négy részből álló kiállítás június 24-én nyílik meg a nagyközönség előtt, ami a nemrég megnyílt agyagkatonákról szóló kiállítás mellett lesz látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.