Kultúra

A Szegedi Nemzeti Színház előadásait több mint hetvenháromezren látták

A Szegedi Nemzeti Színház előadásait több mint hetvenháromezren látták

2023. június 22., csütörtök
A Szegedi Nemzeti Színház előadásait több mint hetvenháromezren látták

A két hónapos téli bezárás ellenére több mint hetvenháromezren látták a Szegedi Nemzeti Színház előadásait a most záruló 2022-2023-as évadban - közölte Barnák László főigazgató csütörtökön.

A színész, rendező az évadzárón úgy fogalmazott, a különös évad, négy év alatt a harmadik bezárás és minden nehézség ellenére a társulat képes magas színvonalon együttműködni. Hangsúlyozta:

a csapatmunka a Szegedi Nemzeti Színház igazi ereje.

A szakmai visszajelzések azt igazolják, az idei évad minden színész számára kínált olyan feladatot, mely kihívást jelentett számára, és mellyel sikert aratott - hangsúlyozta a főigazgató, aki a közönség reakciói mellett az egyik legfontosabb elismerésnek azt tartja, hogy Székely Csaba Mária országa című darabja elnyerte a legjobb kortárs magyar dráma díját.

A színházi évad 242 előadását több mint 73 ezer néző látta, a nézettség elérte a 80 százalékos átlagot. Sikeresen folytatódott a Kooperáló színház pedagógiai program, amelynek az évadban 5237 résztvevője volt, a drámapedagógiai foglalkozások mellett 15 teltházas előadást tartottak a Nagyszínház balett-termében és húsz tantermi színházi előadást Szegeden és a környező településeken - közölte Barnák László.

A direktor - hangsúlyozva az intézmény nehéz anyagi helyzetét - elmondta, a fenntartó önkormányzathoz fordultak azért, hogy a színház munkavállalói számára is teremtsenek lehetőséget a versenyképes fizetések elérésére, hiszen demoralizáló és demotiváló a jelenlegi bérszint.

A főigazgató kitért arra is, hogy egyre több cég csatlakozik a színház támogatói köréhez. Közülük a Pick Szeged Zrt.-t említette, amely a téli bezárások idején helyszínt is biztosított az évad egyik sikerprodukciója, a Hegedűs a háztetőn próbáihoz.

Dinyés Dániel leköszönő zeneigazgató szavai szerint az operatagozat az elmúlt három évben kiemelkedő munkát végzett: kilenc új operaprodukciót mutatott be. Ezek közül a karmester Verdi A kalóz című darabjának magyarországi bemutatóját emelte ki, amely a szakmai elismerések mellett hatalmas közönségsikert aratott.

Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Horák Renáta, Vaszy Viktor-díjat Ferenczi Orsolya operaénekes, Imre Zoltán-díjat Bocsi Petra táncművész, Makó Lajos-díjat Czene Zoltán rendezőasszisztens. A színház által adományozott tánckari nívódíjat Szabados Tímea, a Varga Mátyás-díjat Pozsár Gábor anyagbeszerző érdemelte ki. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Sziládi Hajna, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás kapta. Krizsán István műszaki igazgató a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet vehette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.