Kultúra

Pénteken nyílik a Móra Ferenc Múzeum agyagkatona-tárlata

Pénteken nyílik a Móra Ferenc Múzeum agyagkatona-tárlata

2023. május 25., csütörtök
Pénteken nyílik a Móra Ferenc Múzeum agyagkatona-tárlata

Közel felszáz agyagkatona lepte el a Móra Ferenc Múzeum földszintjét, melyet május 26-án pénteken 17 órától bárki megtekinthet.

A Múzeum bejárata elé két óriási agyagkatona installáció is kikerült, jelezve ezzel is, hogy a Csin Si Huang-ti „elveszett” sírját őrző terrakotta hadsereg valamennyi közkatonáját bemutató kiállítás berendezték és péntektől bárki megtekintheti. A tárlaton Fogas Ottó, a Múzeum igazgatója vezette végig a sajtó munkatársait.

A különleges katonákra Pekingtől mintegy 1000 kilométerre találtak rá 1974 márciusában. A becslések szerint nagyjából 8000 egymástól teljesen különböző agyagkatonát áshattak el, ezeknek a feltárása napjainkban is folyik.

Az eredeti agyagkatonák rendkívül törékenyek, így nagyon ritkán szállítják őket, a Szegeden kiállított darabok azok tökéletes replikái, melyek külsejükben és arányaikban mindenben megegyeznek az eredetiekkel.

Az ókori Kínát bemutató tárlat a Múzeumok Éjszakájára egészül ki a Shanghai Múzeum tárlatával, ami az épület emeletén kap majd helyet, ennek része lesz majd egy eredeti Jáde-páncél is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.