Kultúra

Eredeti színében is megtekinthetünk agyagkatonát a Móra Ferenc Múzeumban

Eredeti színében is megtekinthetünk agyagkatonát a Móra Ferenc Múzeumban

2023. május 18., csütörtök
Eredeti színében is megtekinthetünk agyagkatonát a Móra Ferenc Múzeumban

Jól halad az ókori Kína-kiállítás építése Szegeden. A tárlat termein nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: zajlik az agyagkatonák rendezése, végső helyükre helyezése. A kiállításon szereplő egyik katonát pedig színesben is láthatják majd az érdeklődők: a tárgyat restaurátor szakember festi át az eredeti színekre. A kiállítás első része május 26-án fogja megnyitni kapuit a Móra Ferenc Múzeumban.

Nagy erőkkel dolgoznak a Móra Ferenc Múzeum munkatársai az ókori Kínát bemutató kiállítás első részének építésén: folyamatban van az agyagkatonák elhelyezése a kiállítóterekben. A kiállításon egy igazi különlegesség is látható lesz, ugyanis az egyik replika katonát a múzeum restaurátor szakembere eredeti színekre festi át.

A manapság szürkésbarna, agyagszínű szobrok ugyanis eredetileg különböző színekben pompáztak. A szobrok elkészítése a következők szerint zajlott: egy futószalagszerű rendszerben kialakították az üreges törzset, a lábakat, a karokat. A szárítást, majd égetést követően nedves agyag segítségével állították össze a szobrokat. Afejeket külön készítették el erre szakosodott szobrásziparosok, vékony agyagrétegből egyedire alakítva az arcokat. Ezeket ugyancsak a kiégetésüket követően illesztették a szobrok testéhez. A végső fázisban pedig különböző színekkel festették le a szobrokat, külön az arcokat, kezeket, külön a haj vagy a viselet elemeit.

Napjainkban ezeket az élénkszínű festéseket azonban már nem látni a katonákon, mert amint oxigénnel érintkeztek, a festékpigmentek egyszerűen leperegtek róluk. Ezért tűzte ki célul a Móra Ferenc Múzeum, hogy megmutassa, hogyan is nézhettek ki többezer évvel ezelőtt a katonák: különböző minták alapján festi le az egyik replika katona szobrot a múzeum restaurátor szakembere.

Az ókori Kína-kiállítás két részből fog állni: az első, agyagkatonákat bemutató egységet május 26-án, pénteken nyitják meg. A második egység, mely a sanghaji múzeumból érkező műkincseket mutatja be, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján tárja ki kapuit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.