Kultúra

A Szegedi Dóm lesz az egyik helyszíne a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválnak

A Szegedi Dóm lesz az egyik helyszíne a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválnak

2023. május 1., hétfő
A Szegedi Dóm lesz az egyik helyszíne a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválnak

Tíz városban kínál programokat idén a népzenét és az egyházzene kapcsolatát középpontba állító Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet május 20. és 28. között rendeznek meg.

A szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. MTI-hez kedden eljutatott közleménye szerint a fesztivál célja idén is az, hogy az emberek közelebb kerüljenek az egyházi zenéhez.

Idén a magyar népzene kincsei mellett argentin és skandináv dallamok is felcsendülnek a rendezvény koncertjein olyan fellépők tolmácsolásában, mint Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Bodrogi Éva, Berecz András, Erik Rydvall, Gunnar Idenstam, a Nemzeti Énekkar, az Anima Musicae Kamarazenekar vagy a Schola Gregoriana Bratislavensis.

Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék izgalmas világába kalauzolják a hallgatóságot május 24-én az orgona és a nyckelharpa segítségével. Utóbbi egy tradicionális svéd népi hangszer, hazánkban kuriózumnak számít.

Vendégelőadóként lép fel vel a svéd duóval Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, de a művésznő hallható lesz még Szamosi Szabolcs orgonaművésszel közös produkciójában Komárnoban május 25-én, valamint Balatonbogláron május 26-án. Fellépéseit május 22-én Budapesten a Hegyvidéki Kulturális Szalonban egy beszélgetés előzi meg. A műsorvezető vele és édesanyjával, Sebestyénné Farkas Ilonával többek között azt fejtegeti majd, hogy vajon milyen hasonlóságok és különbségek, kapcsolódások és ellentétek találhatóak az egymás mellett élő két műfaj: az egyházi zene és a népzene között.

A Schola Gregoriana Bratislavensis tolmácsolásában gregorián énekek csendülnek fel a Graduale Triplexből és Graduale Novumból. A műsort Berecz András ének- és mesemondó Evezők csillaga című műsora teszi teljessé, melyben népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel. Műsora a megváltás útját követi a betlehemi jászoltól, kereszthalálon át a feltámadásig. Énekeit rövid, talányos, vidám mesékkel tarkítja. A produkció május 20-án Sopronban, május 21-én pedig Győrben látható.

Május 24-én a pécsi székesegyházban,

május 25-én aSzegedi Dómban Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukcióját tekintheti meg a publikum.

Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba.

Békéscsabán május 23-án többek között a Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában a Misatango néven híressé vált mű hallható, amit több mint 15 évvel ezelőtt írt Martin Palmerí argentin zeneszerző. A mű érdekessége, hogy az egész világot bejárta, a mai napig egyre több helyen adják elő, izgalmas hangzása már a Vatikán falain belül is sikert aratott. A Szent Efrén férfikar és a Muzsikás együttes is fellép a különleges helyszíneken rendezett, egyházzenéhez kapcsolódó népzenei programsorozatban - olvasható a Filharmónia közleményében.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál programjairól, időpontjairól, helyszíneiről awww.filharmonia.huoldalon lehet tájékozódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.