Kultúra

Tandori Dezső kiállítás nyílik Szegeden

Tandori Dezső kiállítás nyílik Szegeden

2023. március 22., szerda
Tandori Dezső kiállítás nyílik Szegeden

Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól nyílik kiállítás pénteken Szegeden, a Tiszatáj Szalonban - tájékoztatta az irodalmi folyóirat az MTI-t.

A Kokas Nikolett művészettörténész és Rajk Judit énekművész által létrehozott kiállítás - mely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagaiból nyújt válogatást - a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít.

A címadó Tandori-versciklus (A betűből. A szóból.) a költő utolsó - 2019-ben bekövetkezett halála után - a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Felplusztulás, leplusztulás című kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág György pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori Dezső lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.

A kiállításon Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.