Kultúra

Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról írt könyvet a Móra Ferenc Múzeum történésze

Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról írt könyvet a Móra Ferenc Múzeum történésze

2022. október 30., vasárnap
Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról írt könyvet a Móra Ferenc Múzeum történésze

Apagyilkosság címmel jelent meg Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének kötete Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról - közölte a közgyűjtemény PR-referense, Hegedűs Anita. 

A könyv a két politikus első - 1956. november 11-én, a magyar forradalom leverése után egy héttel a Parlamentben megtörtént - személyes találkozójától egészen Kádár János 1989-es haláláig követi végig kapcsolatukat. A kötet bemutatja, az ország első embere, az MSZMP főtitkára hogyan figyelt fel a munkás származású Grósz Károlyra, majd választotta "politikai fogadott fiának", s a "fiú" miként fordult "Brutusként" ellene.

A közlemény szerint ritkán találni példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának.

Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly "eltűnt" a történelem viharaiban.

A történelmi hátteret, a szereplőket keretes írásokkal bemutató könyv végigköveti Grósz Károly politikai felemelkedését, bemutatja életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Visszaemlékezők segítségével, levéltári anyagok áttekintésével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

Azt írták, az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon "politikai gyilkosságot" követett-e el Grósz Károly az elődje ellen? Hiszen ő volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségi problémákkal küzdve 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottsága előtt elmondta legendás beszédét, amelyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

A Fortepan és a Móra-múzeum gyűjteményéből, valamint az MTI archívumából származó korabeli fotókkal részletesen illusztrált könyvből kiderül például, milyen körülmények között hangzott el Kádár János szájából a következő mondat: "A Brutusok megjelentek." Ahogyan az is, vajon árulónak tartotta-e a saját maga által kijelölt utódot, illetve milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.