Kultúra

Fogynak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokról

Fogynak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokról

2022. szeptember 7., szerda
Fogynak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokról

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén nyáron 27 előadással várta a nézőket, akik szép számmal közel 65 ezren jöttek is. Szép számmal, de ha egy kicsit a számok mögé nézünk, már nem olyan szép ez a szám...

Nézőcsúcs 2019-ben

A Szegedi Szabadtéri Játékok nézőszáma 2013 után igencsak nagyot ugrott. Az említett évadban 54 ezren váltottak jegyet a csillagtetős színház valamelyik előadására. Egy évvel ez a szám 71 ezerre ugrott és egy kisebb visszaesés mellett (2017-ben 68 ezren ültek a nézőtéren) egészen a koronavírus-járványig tartotta is magát. A pandémia előtti utolsó nézőszám 79 ezer volt, azaz másfélszer annyian, mint 2013-ban.

AKÁRKI

A vírus miatt 2020-ban a Dóm tér teljes programját törölni kellett, a nézőteret és a színpadot nem építették fel. Az akkori igazgató Herczeg Tamás azonban nem szerette volna, hogy úgy múljon el a nyár, hogy nincs előadás a Dóm téren. A lehetőségeket számba véve végül egy, a megszokottnál lényegesen kisebb, de nagyon nagy sikerű darabot, az Akárki című moralitás játékot mutatták be. Egy a hagyományoshoz mérten aprócska színpadon, műanyag székekre ültetve a nézőket.

Komoly visszaesés

A 2021-es éved gyakorlatilag a 2020-as pótlása volt. A a korábbi igazgató, Herczeg Tamás a 2021-es év elején távozott az intézmény éléről, A Szabadtéri Barnák Lászlóval a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójával vágott neki az idénynek, a színházat és a szabadtérit pedig egy cégbe vonták össze a színházzal. A vírus miatt sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán lehet előadást tartani, és ha igen, akkor milyen megszorításokkal. Ez meg is látszott a nézőszámon, 2021-ben 26 előadáson 65 ezer néző ült a nézőtéren.

Forrás: www.szegediszabadteri.hu

A 2022-es évad tervezést azonban már abban a tudatban kezdhette meg a Szabadtéri vezetése, hogy nyáron nem szól közbe a járvány, azaz idejében elindulhat a szervezés, a jegyek értékesítése. A Dóm tér programját ősszel, az újszegedi színpad előadásait januárban hirdették meg. Szakmailag nem tisztünk bírálni a programot, de azt nem hagyhatjuk ki, hogy a kihirdetés után többen igencsak elégedetlenek voltak azzal.

Ahogy azt fentebb írtuk, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadján 27 előadására 65 ezren váltottak jegyet. Mindezt úgy, hogy időben lehetett előadásokat hirdetni, minden korlátozás nélkül lehetett jegyet váltani és a szegedi szállodák, éttermek is nyitva voltak.

A 2019-es rekord évhez képest „eltűnt” a nézők ötöde a Szabadtériről,

de még a tavalyi, lényegesen nehezebben megszervezett évadban is ezer nézővel több volt a nézőtéren.

Átlagban sem jobb a kép

Persze az előadások száma változó, így érdemes átlagolni a fent említett három évadot.

2019: 79000 néző, 26 előadás, átlag 3038 néző
2021: 66000 néző, 27 előadás, átlag 2357 néző
2022: 65000 néző, 26 előadás, átlag 2407 néző

Azaz itt is nehéz azt kijelenteni, amit a Szabadtéri vezetősége kommunikált: sikerrel zárta idei évadát a 91 éves Szegedi Szabadtéri Játékok.

Kérdéseket küldtünk a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésének, hogy miért könyvelték el sikeresnek az idei nézőszámot és a visszaesés okát miben látják. Ha választ kaptunk, azt megírjuk.

VIDÉKRŐL JÖTT A NÉZŐK KÉTHARMADA, VAN, AKI HIÁBA

A közleményben külön kiemelik, hogy a nézők kétharmada vidékről érkezett a Szabadtérire és a többségük csak az előadás miatt jött Szegedre. Éppen ezért rendkívül ciki az az eljárás, amit Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége alkalmaz az esőnap miatt elhalasztott augusztus 20-i előadásokkal. Mint arról többször is írtunk már, augusztus 20-án a meteorológusoktól kapott előrejelzésre hivatkozva délután 3-kor esőnapot hirdettek. Csakhogy a „várt” eső elmaradt, sőt vasárnap még a szombatinál is hűvösebb volt. A korábbi gyakorlat szerint, ha esőt jeleztek is, vártak a darab kezdéssel legkésőbb este 11 óráig és csak ha teljesen reménytelen volt a helyzet, akkor tették át esőnapra. Sokan vidékről, akár 100 ezer forintot is fizettek a semmiért, ugyanis a vasárnapi pótlásra nem tudtak maradni. A Szabadtéri vezetősége pedig kártalanításról hallani sem akar. Pedig éppen a nagyobb bevételt jelentő vidéki nézőket tántoríthatják el a jegyvásárlástól. A nézőszám pedig csökken...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.