Kultúra

„Lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló”

„Lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló”

2022. április 20., szerda
„Lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló”

Bemutatták a mórahalmi Patkó Lovas Színház nyári programtervét. A beharangozó alapján érdekfeszítő, hollywoodi filmekbe illő mutatványok színesítik a mórahalmi nyarat színházi berkekben, és megtudtuk a lovas színház valódi üzenetét is.

Duka Félix, a mórahalmi Patkó Lovas Színház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény két alappilléren fekszik: az első, a valódi színházi előadások, ami színpadhoz kötött, a második pedig a lovas színházi produkciók a Nemzeti Lovas Színházzal évek óta tartó együttműködés gyümölcseként. Az igazgató ismertette, hogy tavaly elkészült egy 800 férőhelyes nézőtér, és 15 x 15 méteres színpad, idén pedig beszerzésre kerülnek egyéb hang- és fénytechnikák.

Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója és vezető színésze kitért arra, hogy már több mint hét éve dolgoznak együtt a mórahalmi színházzal, és gyümölcsözőnek nevezte ezt a kapcsolatot. A művész úr ismertette, hogy a készülendő produkciók szinte mindegyikéhez valamilyen köze volt, vagy éppen van.  

Minden út Rómába vezet, itt mindenki mindenkit ismer. Nagyon tisztelem és szeretem azokat a kollégákat akik az életüket a színház oltárán áldozzák fel

-fogalmazott.

Pintér Tibor néhány különleges produkcióra fel is hívta a figyelmet. Ezek szinte ősbemutatók. Az első darab, amit kiemelt a Fehérlófia. Ahogy ő fogalmazott, a mesékre nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is nagyon nagy szükségük van. A Fehérlófia kimondottan családoknak szól. A híres mesének most különösképpen aktuális üzenete van ebben a rohanó világban.

A Fehérlófia megvédi hazáját a rossztól. Tisztasággal, igazi hittel verekszi magát túl ezeken a csatákon

-emelte ki Pintér Tibor.

Az egyik legizgalmasabb részt nem árulta el, de garantálta, hogy látványos, hollywoodi filmekbe illő kaszakdőrmutatványok színesítik majd a darabot.  

Pintér Tibor fontosnak tartja, hogy magyar ihletetségű előadások egyre több szerepet kapjanak a lovas színházban. Ilyen lesz az Árpádházi királyrock című darab is. Az ilyen stílusú szerzemények elmesélik, hogy hogyan éltek régen őseink, hogyan voltak szerelmesek a királyok, és a keresztény gondolatokat is megidézik. Az előadás alapja az, hogy gyerekek játszanak számítógépen egy lovas színházban, és annyira belebonyolodnak, hogy beszippantja őket az Árpádházi királyok című videójáték, és beleesnek egy-egy király karakterébe. Az, hogy mi történik majd velük, nem árulta még el a művész.  Ennek a darabnak az az üzenete, hogy a gépekkel, a virtuális világgal hogyan küzdjünk meg. Pintér Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy

a gyerekek üljenek lóra, menjenek ki a természetbe, és ne a számítógépen próbálják ki ezeket a játékokat, hanem az életben is. Meg lehet fertőzni egy gyereket a lóval is, nem csak a számítógéppel

-hangsúlyozta a művész.

Az egész lovas színház célja az, hogy a fiataloknak átadjanak valamit, hogy közelebb kerüljenek a természethez, a lovakhoz. Majd a szülökhöz is szólt Pintér Tibor:

Mi, szülök, ki akarjuk rángatni a gyerekeket a számítógép elől, és felültetni őket a lóra. Az már nem kérdés, hogy a ló tükröt tart nekünk, és ahogy Jókai mondta: Lóvá tesz az ember, s emberré tesz a ló!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.