Kultúra

Egy elfeledett szegedi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete Házban

Egy elfeledett szegedi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete Házban

2022. március 16., szerda
Egy elfeledett szegedi festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete Házban

Joachim Ferenc, azaz a „holdfény impresszionistájának” is nevezett művész alkotásait lehet majd megtekinteni március 18-tól.

A helyi születésű művészt az éjszakai fényeket is megjelenítő stílusa miatt nevezték „holdfény impresszionistájának”. Joachim Ferenc (1882–1964) a századelő magyar festészetének egyik felfedezésre váró, különleges képviselője, akinek munkásságát a nagyközönség is megismerheti a tárlatnak köszönhetően.

A festőművész Szegeden kívül sokat élt Budapesten és ösztöndíjasként Párizsban is. Joachimot elsősorban az impresszionizmus világa varázsolta el: azon belül is a leszálló éjszaka különleges optikai világa. Ő maga „esthangulatnak” nevezte ezt az átmeneti napszakot.

A Fekete házban a 140 éve született művész munkássága előtt tisztelegnek. A tárlaton különleges éjszakai és tengeri tájképek, virágzó fákat ábrázoló festmények, portrék és enteriőrfestmények egyaránt megtalálhatóak.

A kiállításmegnyitó március 18-án, pénteken 17 órakor lesz, és a tárlatot június 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők minden nap 10 és 18 óra között.

Joachim Ferenc 1913-ban már a párizsi Függetlenek Szalonjában állított ki, de karrierjét derékba törte az első világháború. Bár festett hadnagyként és termékeny maradt a háború utáni években is, a nemzetközi pályafutását már nem tudta folytatni. A két világháború között Joachim felváltva élt Szegeden és Budapesten, a második világháborút bujkálással töltötte – zsidó származású párját és gyermekeiket menekítve. Utolsó gyűjteményes tárlatára 1945-ben került sor a szegedi Kultúrpalotában. Küzdelmes pályafutása alatt a művészet eszményeit követte, még ha sokszor nyomorognia kellett is miatta.

A borítókép forrása: ng.24.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.