Kultúra

Már Szegeden is látható a Dante emlékévhez kapcsolódó kiállítás

Már Szegeden is látható a Dante emlékévhez kapcsolódó kiállítás

2022. január 17., hétfő
Már Szegeden is látható a Dante emlékévhez kapcsolódó kiállítás

A Dante 700 emlékévhez kapcsolódva nyílt kiállítás a szegedi REÖK-ben. A Dante univerzuma című tárlat 50 kortárs magyar képzőművész alkotásával állít emléket a költőóriásnak. A műveket az érdeklődők február 20-ig láthatják majd a REÖK első emeleti kiállítóterében.A SzegedMa korábban már bepillanthatott a tárlat darabjai közé, amiről képgalériánkat lentebb láthatják.

https://szegedma.hu/2022/01/dante-univerzuma-cimmel-nyilik-kiallitas-a-reok-palotaban

A világhírű költő halálának 700. évfordulóján nemzetközi tudományos találkozókon túl zene- és képzőművészeti programokkal emlékeznek a költőóriás örökségére. A Magyar Dantisztikai Társaság vezetésével megvalósuló nagyszabású rendezvénysorozat keretében, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Tiszatáj Alapítvány közreműködésével

50 kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy az emlékév alkalmából egy-egy alkotással járuljanak hozzá egy ünnepi kiállításhoz.

700 éve, szeptember 14-én hunyt el a tudós költő Dante Alighieri, akinek főműve az Isteni színjáték volt. A három részes költemény a lélek megtisztulásának útja az eltévelyedett életből Poklon, Purgatóriumon és Paradicsomon keresztül az üdvözülésig. Egyszerre keresztény és humanista remekmű, spirituális, politikai, filozófiai és morális allegória, amely a mai napig friss, gazdag ihletforrást jelent az utókor művészei számára.

A Dante univerzuma című, stilárisan igen sokszínű tárlatot az érdeklődők láthatták már a szentendrei MANK Galériában és Dunaszerdahelyen. Ezúttal szellemi szülőhelyére tér vissza, hiszen Szeged városa a Dante 700 emlékév hazai eseményeinek egyik kiemelt helyszíne.

Rómáig megy a gyűjtemény

A tárlat kurátora Sárkány Győző grafikus, Érdemes Művész, a MAOE alelnöke, és Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, azt SZTE BBMK dékánja, a REÖK vezető kurátora. A pénteki megnyitón ünnepélyes keretek között bemutatták a kiállítás katalógusát is. A szegedi érdeklődők február 20-ig látogathatják majd a REÖK-ben a tárlatot, mely ezután tovább utazik Budapestre, végül Rómába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.