Kultúra

Pénteken kezdődik a tizenegy napos Szegedi Vízi Színház

Pénteken kezdődik a tizenegy napos Szegedi Vízi Színház

2021. szeptember 1., szerda
Pénteken kezdődik a tizenegy napos Szegedi Vízi Színház

Szeptember harmadikán, pénteken veszi kezdetét a tizenegy napig tartó színházi fesztivál a Tisza partján. Tizenegy fellépő művész és társulat produkcióit mutatják be az előadásokon a Szegedi Pinceszínház tájékoztatása szerint.

A múltat idézi

Korábban 17 éven át szervezték meg a Szegedi Várjátékokat, aminek a hagyományait továbbvivő Szegedi Vízi Színházat tavaly indították útjára. A fesztivál helyszínéül a Tisza belvárosi szakaszát, a Huszár Mátyás rakpartot választották.

A nyitónap délutánján az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös, a karantén hónapjai alatt csiszolgatott élőszereplős vásári bábjátékát mutatják be. A Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióban Kemény Henrik eredeti szövege elevenedik meg a felnagyított bábszínházi paraván díszletében. Pénteken este pedig még Nagy Szilárd és Ragány Misa akusztikus koncertjét is hallhatja a közönség.

Kísérőrendezvényként az első hétvégén a rendőrség a vízi és közlekedési balesetek megelőzését segítő programján is részt vehetnek az érdeklődők - a legutóbbi tragédiára visszagondolva, ami a városban történt, erre nagy szükség is van.

Produkciók széles skálán

A gyermek- és családi előadások mellett a Szegedi Vízi Színház vendége lesz Vecsei H. Miklós, a Csoóri Sándor költeményei ihlette Párbeszéd, sötétben című koncertszínházával; de itt lesz Földes László Hobo is, aki Ady-estet tart, valamint Joós Tamás énekmondó a Cseh Tamást megidéző, Átlátszó víz legyen című műsorával. A hetényi Csavar színház két interaktív népzenés előadással érkezik Szegedre: Gál Tamás színész és előadóművész Arany János Nagyidai cigányok és Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét dolgozta föl partnereivel.

Hagyomány, hogy a Szegedi Pinceszínház minden évben nyári fesztiválján tartja egyik saját produkciójának premierjét, idén Janik László író és rendező Varga Bálint zeneszerzővel vidám mellett komoly témák egyvelegéből gyúr drogprevenciós, érzékenyítő előadást SQUAD - A banda címmel, melyet a társulat művészei mutatnak be visszatérő gyermekszínészek közreműködésével.

A rendezvénysorozatról további részleteket a Szegedi Pinceszínház weboldalán találhat, ide kattintva.

via MTI / Kiemelt kép: Szegedi Vízi Színház Facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.