Kultúra

Óriásbábokkal és Enyedi Ildikó új filmjével startolt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Óriásbábokkal és Enyedi Ildikó új filmjével startolt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

2021. szeptember 22., szerda
Óriásbábokkal és Enyedi Ildikó új filmjével startolt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A koronavírus világjárvány miatt szeptemberre tolták a tavaszi időpontról az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amely hivatalos programja tegnap vette kezdetét. Az operatőr seregszemle szeptember 25-ig tart, és számos kiváló filmélmény mellett kulturális és szakmai programok várják az érdeklődőket.

Bábfelvonulás

A világhírű szegedi operatőr szülőházának megkoszorúzása nyitotta a rendezvényt, majd délután a Kövér Béla Bábszínház felvonulásán lehetett részt venni. Délután fél ötkor indultak a Dugonics térről az óriásbábok, és egészen a Belvárosi Mozi épületéig meneteltek át a városon.

Premier előtti vetítés

A nyitófilmet megelőzően Dr. Kozma József, Szűcsné Kolonics Andrea és Szabó Éva Andrea üdvözölte a közönséget, jó szórakozást kívánva a fesztivál időtartamára. Bár hétfőn már az Off Programról bemutattak pár filmet, a nyitónap első alkotása az Enyedi Ildikó által rendezett A feleségem története volt, amelyet a szegedi közönség a magyar premier előtt két nappal láthatott. Füst Milán azonos című regényének adaptációja egy igazi érzelmi hullámvasút volt a maga 169 perces játékidejével, a képi világ Rév Marcell operatőri munkájának köszönhető.

A közel három órán át tartó filmdrámát vastapssal jutalmazta a szegedi közönség.

A vetítés után első kézből ismerhettük meg a film készítésének mozzanatait, az ezzel járó nehézségeket és szépségeket: a rendező, Enyedi Ildikó és a látványtervező, Láng Imola beszélgetett Sághy Miklós filmesztétával, majd a közönség soraiból is bárki feltehette a kérdéseit. Meséltek kulisszatitkokról, technikai megoldásokról és szóba került Enyedi következő projektje is, amelyben Békés Itala Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel dolgozik együtt.

Egész estés vetítések

Nem csupán A feleségem története volt az egyetlen alkotás, amelyet tegnap vetítettek le: a versenyprogramból a Spirál című nagyjátékfilmet láthatta a nagyérdemű (rendezte: Felméri Cecília, operatőr: Réder György), továbbá öt rövidfilmet is bemutattak a versenyre kvalifikáltak listájából, de a megmérettetésen kívüli, Off Programból is láthattak alkotásokat.

Szerdán még ennél is több izgalom várja a közönséget, hiszen rengeteg film kerül vetítésre a Belvárosi Moziban, illetve egy szakmai előadás keretein belül Kardos Sándor életműdíjas operatőrrel fog beszélgetni a zsűri elnöke, Szabó Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.