Kultúra

Havas Boldogasszony ünnepe lesz hétvégén az alsóvárosi ferences templomban

Havas Boldogasszony ünnepe lesz hétvégén az alsóvárosi ferences templomban

2021. július 28., szerda
Havas Boldogasszony ünnepe lesz hétvégén az alsóvárosi ferences templomban

A hétvégén tartják a Havas Boldogasszonynagy búcsút - a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepét a szegedi alsóvárosi ferences templomban. Az eseményhez kapcsolódva Bálint Sándor néprajztudósra is emlékeznek.

Évszázados hagyomány

Havas Boldogasszony ünnepe egy 4. századi hagyományra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, és ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal.

Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává is vált.

A szegedi néprajzkutatóra emlékeznek

Bálint Sándor a népi vallásosság egyik legnagyobb kutatója egy írásában úgy fogalmazott, a búcsújárás, zarándoklat a hitbeli bűnbánatnak és elégtételnek, az emberi megnyugvás keresésének megnyilvánulása. Kivonulás az otthoni környezetből, ahol minden a munkára, a mindennapi feladatokra és a kötelességekre emlékeztet, lelkierő gyűjtése a további helytállásra.

Szombat délelőtt Fodor Ferenc történésza Móra Ferenc Múzeumban mutatja be az érdeklődőknek Bálint Sándor hagyatékát, délután pedig megkoszorúzzák a néprajztudós emléktábláját, amelynél Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita mond áldást.

Kétnapos programsorozat

A búcsú programja szombat délután Bálint Sándor boldoggá avatásáért mondott misével kezdődik, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott püspök celebrál. Az esti szentmisében hivatásokértimádkoznak, majd görögkatolikus liturgiakezdődik, ezt követi a keresztút imádság a Mátyás téren, a szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor misét tartanak az elhunytakért.

Vasárnap reggel szentmisét mutatnak beaz édesanyai, édesapai hivatásokért. A délelőtti ünnepi misét Kálmán Peregrin mondja a családok békéjéért, egységéért felajánlva.Délután a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be misét. Az ünnepet hálaadó szentmise zárja, amelyet Szabó Péter újmisés ferences szerzetes celebrál.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.