Kultúra

Megaprodukció Mórahalmon: Nikola Tesla életéről szóló vándorelőadást mutatnak be június 25-én

Megaprodukció Mórahalmon: Nikola Tesla életéről szóló vándorelőadást mutatnak be június 25-én

2021. június 9., szerda
Megaprodukció Mórahalmon: Nikola Tesla életéről szóló vándorelőadást mutatnak be június 25-én

A dél-alföldi régióban kizárólag a Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban, Mórahalmon lesz látható a TBG Production "Nikola Tesla - Végtelen energia" című musicale. Vona Tibor, kreatív ötletgazda úgy fogalmazott, hogy a Broadway és West End színházak léptékéhez igazodik a produkció, a megújult mórahalmi színpadra száz négyzetméternyi ledfallal és a legkiválóbb színészekkel, táncosokkal és szakemberekkel érkeznek. Részt vettünk mai sajtótájékoztatójukon, ahol Vona mellett Kautzky Armand színművész beszélt továbbá Sebestyén Áron zeneszerző. Seres István, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója irányította a beszélgetést.

Hosszú volt az út idáig

A budapesti premier még tavaly februárban volt látható, aminek a hétvégéjére az összes jegy elkelt, azonban a darab sikerességét a koronavírus-világjárvány akkor derékba törte, hiszen nem tudták tovább játszani a musicalt. Most 14 hónap kihagyás után egy több, mint 60 főt számláló turnéstáb és a darabban játszó művészek közös, megfeszített munkájának lesz köszönhető, hogy június 25-én és 26-án a Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban látható lesz a Tesla életéről szóló produkciót.

Nikola Tesla, a meg nem értett zseni

Rengeteg olyan találmánnyal segítette az emberiséget, amelyeket a mai napig használunk, élvezzük előnyeit: a váltakozó áram és a távirányítás is többek között az ő nevéhez fűződik. A kétfelvonásos darab nem csupán a tudományos áttörésekre fókuszál, hanem szeretné megismertetni az embert, aki mögöttük állt. Vona Tibor, kreatív ötletgazda szerint Las Vegasban próbálkoztak már egy Tesla musicalt összehozni, de nem lett túlságosan sikeres. A Végtelen energia első felvonásában a nézők Nikola Tesla életének azt a szakaszát ismerhetik meg, amikor Európában élt. A mai Szerbia területén született zsenit követhetjük Budapesttől Párizsig, majd a második felvonásban az egyesült államokbeli pályafutását mutatják be.

Lenyűgöző látványvilág

Különlegességnek számít az a száz négyzetméternyi ledfal, amely fotórealisztikus hátteret biztosít majd a színészeknek és táncosoknak. Vona Tibor elárulta, hogy a háttérmunkálatok legalább olyan fontosak, mint az előadók játéka, hiszen ritmusérzékkel kell rendelkezni a mozgatható elemek precíz, időben történő eltolásához. Továbbá azt is megtudtuk, hogy egy olyan csapat is dolgozik a produkció látványvilágán, akik Marvel és Disney filmek készítésében is részt vettek.

Kizárólag magyar előadóművészek

Fontos volt a projektnél az ötletgazda számára, hogy kizárólag hazai előadóművészekkel dolgozhasson. A színdarab létrehozásában részt vett Müller Péter Sziámi dramaturgként és dalszövegíróként, Sebestyén Áron, mint dalszerző és a koreográfiákért Szabó Anikó felelt. Kiss Márk jelmezeit láthatjuk a musicalben és a Forward Production állítja össze a látványvilágot. Ugyan ezzel a csapattal további 3-4 utaztatható darab van tervben szintén saját témavázlattal és szövegkönyvvel.

Feltüzelő, izgalmas időszak volt dolgozni ezen a projekten.

-vélekedett Sebestyén Áron, aki virtuálisan csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz. Szerinte csodálatos és misztikus világ az elektromosságé, és próbáltak egy olyan produkciót létrehozni, ahol egybeforrnak a közvetítő közegek - úgy mint a tánc, a zene és a vizuális hatások. Arra is kitért, hogy szerettek volna elrugaszkodni a musical klasszikus zenei stílusjegyeitől és törekedtek arra, hogy akár rádiókban is lejátszható dalokat szerezzenek. Inspiratívan hatott rá munka közben az elektromosság sokszínű hangja (egy villámcsapás például teljesen más hangot produkál, mint egy zúgó konnektor), és így próbált a különböző karaktereknek megalkotni egy rájuk jellemző hangulatot.

Kautzky Armand, mint George Westinghouse

Tesla sikereinek és kudarcainak szinte minden fázisát végigköveti George Westinghouse, aki nem csupán üzleti, de emberi okokból is a tudós mellett áll. Az őt alakító Kautzky Armand elmondta, hogy élete során dolgozott jó pár nagy produkcióban - például a Macskák 800 körüli előadást élt meg Magyarországon és külföldön - de amikor a Végtelen energia következik a naptárában, azt különleges napnak tekinti. Annál is inkább, hiszen ritkán adódik lehetőség olyan darabban játszani, ahol élő szerzővel dolgozhat. A színművész elárulta, hogy annyira szoros az együttműködés az alkotók és a művészek között, hogy többször beépítettek őáltala javasolt részletet is a musicalbe.

Végtelen energia

Nem csupán az előadás címében jelenik meg az energia. Az összes alkotó, előadóművész és háttérmunkás azon dolgozik, hogy a közönség az első pillanattól kezdve egy magával ragadó, különleges élménnyel legyen gazdagabb. A zenétől kezdve a koreográfián át egészen a látványvilágig mindent Nikola Tesla sokszor rejtélyes, de annál izgalmasabb energiája fog körüllengeni. A lovasszínház weboldalán tájékozódhat jegyvásárlásról, dátumokról és további programokról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.