Kultúra

Ingyenes online beavató színház Szegedi Kortárs Balettől

Ingyenes online beavató színház Szegedi Kortárs Balettől

2021. április 16., péntek
Ingyenes online beavató színház Szegedi Kortárs Balettől

Egy éve a színházak működése a járvány miatt kizökkent a normális kerékvágásból és alig nyílt lehetőség személyes találkozásra, ezért a beavató színházi estek is elmaradtak. Ezt pótolandó Szegedi KortársBalett- az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával - háromrészes kisfilmsorozatot indít, amely egy-egy produkció, illetve az együttes történetébe enged bepillantást.

Az első rész a társulat legnépszerűbb produkciója, a Carmina burana premierjének huszadik évfordulójához kapcsolódik. A Carl Orff világhírű, közkedvelt zenéjére született darabot, Juronics Tamás koreográfiáját 2001. április 19-én mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. A produkció azóta számtalan szakmai elismerést kapott itthon és külföldön, és csaknem négyszáz előadásán nézők ezreit vonzotta négy kontinensen évről-évre. A táncjáték egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged bepillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni mindazt, amit a sors rájuk ró.

A másik kisfilm a Szegedi KortársBaletttörténetéről, míg a harmadik a legújabb, bemutatás előtt álló Blue/The black paintings című estről szól. A sorozatban a legismertebb előadások felvételei a vezetők és a táncművészek interjúival fűszerezve jelennek meg; személyes élmények és érzelmek látnak napvilágot.

A beavató színház olyan közönség számára nyitott esemény, amelyet mintegy két évtizede a Szegedi KortársBalettelsők között hívott életre a magyar táncéletben. Célja, hogy a rendhagyó előadások során táncszerető és a műfajt értő közönséget építsen elsősorban a fiatalok körében. A különleges előadás mindig egy adott produkcióhoz kötődik, műfaját tekintve "magyarázó", interaktív est, amelyen a publikum közelebbről is megismerkedhet a darab létrejöttével.

Az ingyen megtekinthető filmek elérhetőségét a társulat közösségi oldalain teszik közzé, az első rész bemutatóját hétfőn 19 órakor tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.