Kultúra

Elsöprő sikere volt a Dóm tér idei egyetlen bemutatójának

Elsöprő sikere volt a Dóm tér idei egyetlen bemutatójának

2020. július 27., hétfő
Elsöprő sikere volt a Dóm tér idei egyetlen bemutatójának

Rendkívüli helyzetben egy rendkívüli előadás volt az idei év első és egyetlen bemutatója a Dóm téren. Színpadot is kisebbet állítottak a szokottnál, a nézőtér is szűkebb, az előadás azonban így is hatalmas sikert aratott. Az Akárki című moralitásjáték rendezőjével beszllegettünk Bodolay Géza.

—Az Akárki egy létfilozófiai darab, aminek minden korban, élethelyzetben más mondanivalója van. Most mit mond a nézőknek?

Ha a saját életkorunkra gondolunk, akkor a kérdésben megfogalmazott tétel persze igaz. Tizenhét évesen másképp gondolunk a Halálra, mint 99 évesen. Ha az utóbbit megérnénk, végleg nem foghatnánk másra, hogy mi mindent nem végeztünk el a magunk elé képzelt vágyainkból. Ha a történelmi korszakainkra gondolunk, akkor is nyilván van különbség a békeidők és a gyilkos háborúk korszakai között. Néző pedig szerencsére nagyon sokféle van. Ám amint az egyik mindent meghatározó szereplő, a Halál is mondja: Ezt senki nem kerülheti ki.

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Szabadtéri Játékok bemutatója az Akárki. A Dóm téri előadás bemutatója július 24-én volt.
Rendező: Bodolay
Rendező munkatársa: Tömörkőy Attila

—Ugyanezen a vonalon maradva, ez a színmű mást ad, vagy mást kell adnia a fiatalabb és idősebb korosztálynak, férfinak és nőnek? —

Soha semmilyen vonalat nem követtem a magamén kívül. A többieknek is igyekszem ezt sugározni ifjú korom óta: Ne higgyenek a „trendeknek“ de még az ellenkezőjének se. Ehhez nagyszerű művek találhatók a világirodalomban. Az meg, hogy: "mi férfiak férfiak maradjunk és nők a nők…“ József Attila városában nyilvánvaló.

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Szabadtéri Játékok bemutatója az Akárki. A Dóm téri előadás bemutatója július 24-én volt.

—Egészen más idén a Dóm téri színpad, kisebb, sokkal közelebb van a nézőhöz. A tér monumentalitása megmarad egy rendkívüli kulisszának. Kellett dolgozni ezzel a kettősséggel?

A lehetőség szinte világra szólóan páratlan. Adott egy kitűnő arányú zárt tér a monumentális dómmal. Ezért írtam ki a plakátra a néhai építészek nevét. Dönteni ma legföljebb arról lehet, hová tegyük a Színpadot. Ezt a középkori kivégzések óta általában megtalálják: a Templom elé. Élővé pedig mindenkoron a játszóktól válhat. Az idei AKÁRKI Magyarországon számomra mindenképp Zsótér Sándor, és a többiekkel is alapvetően kitűnő sorsra jutott a textus a Fogadalmi Templom előtt.

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Szabadtéri Jétékok bemutatója az Akárki. A Dom téri előadás bemutatója július 24-én volt.
Akárki: Zsótér Sándor
Megbánás Köpenyege és Kereszt: Herczeg T. Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.