Kultúra

Egyedülálló élményt kínál a Belvárosi Mozi új attrakciója

Egyedülálló élményt kínál a Belvárosi Mozi új attrakciója

2020. július 16., csütörtök
Egyedülálló élményt kínál a Belvárosi Mozi új attrakciója

Tavaly januárban zárt be a Belvárosi Mozi, majd a 11 hónapig tartó építési munkálatokat követően decemberben átadták a közel egymilliárd forint európai uniós és önkormányzati támogatásából megszépült filmszínházat. A fejlesztés első ütemében megvalósult a 100 éves épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A második ütem keretében az eredetileg március végére tervezett turisztikai attrakciók átadását sajnos a kialakult vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A mozi munkatársai és a fejlesztők is tettre készen várták azt a pillanatot, amikor elkezdhetik újra a helyszíni szerelést. A júniusi korlátozások feloldását követően teljes gőzerővel folytatódott a munka, és július 17-től a Belvárosi Mozi VR élménytárral bővülve várja a vendégeket.

Fotó: Sándor Judit

Filmtörténeti kiállítás a hely szellemében

Az első emeleten kapott helyet a filmtörténeti kiállítás, ahol egy teljesen egyedülálló, 360°-os, Zsigmond Vilmos életét bemutató, impozáns VR-film is csábítja a látogatókat. A kiállítás a Belvárosi Mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig. Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben a látogató megismerkedhet a három szegedi kötődésű filmalkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával is. A látogatói élményt okostelefonról indítható múzeumi guide, valamint AR- (kiterjesztett valóság/Augmented Reality) tárgynézegető is színesíti.

Egyedülálló VR-kisfilm

A filmtörténeti kiállítás csúcspontja a Magyarországon egyedülálló, kizárólag a szegedi Belvárosi Moziban látható „A fény mestere” című negyedórás VR-rövidfilm. A legnagyobb hatású magyar operatőrnek emléket állító, a magyar filmgyártásban is újdonságnak számító VR-technikával készült kisfilm Zsigmond Vilmos – a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr – életének pár ikonikus jelenetét idézi meg. A történet dramaturgiai keretét egy családi emlék adja: 16 éves korában az ifjú Vilmosnak a vásárban megjósolta egy cigány asszony, hogy egyszer híres ember lesz. Az alkotók továbbgondolták az egykori beszélgetést, és játékos módon kibővítették egy képzeletbeli utazássá, amelynek során Vilmos és a Fény – ami az operatőr legfőbb eszköze és szövetségese – örök barátságot kötnek. A 360°-os VR-technika minden korábbinál hatásosabb valóságélményt nyújt a nézőnek.

A megnyitón Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Szabó Éva, a Belvárosi Mozi igazgatója és Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója stílszerűen egy filmszalag átvágásával adta át a rengeteg élményt ígérő helyet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.