Kultúra

Kezdődik a Filharmónia Tisza bérletsorozata Szegeden

Kezdődik a Filharmónia Tisza bérletsorozata Szegeden

2018. október 1., hétfő
Kezdődik a Filharmónia Tisza bérletsorozata Szegeden

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődik a Nemzeti Filharmónia Tisza bérletsorozata október 8-án Szegeden.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója a sorozatról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, az öt különleges előadás maradandó zenei élményt ígér mindenkinek.

A nyitóhangversenyen a Szegedi Nemzeti Színházban Mozart remekművei csendülnek föl, Vashegyi György kutatásai alapján a legtökéletesebb korhű interpretációban. Az est csúcspontja a Requiem lesz, amelyet először hallhat majd a szegedi közönség úgy, ahogy annak idején azt a zeneszerző megírta. A műveket olyan hangszereken adják elő, mint annak idején, köztük megszólal majd két - a küllemében leginkább a fagotthoz hasonlító - basset kürt is.

November 19-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép föl a Tisza-parti városban Hamar Zsolt vezényletével. A koncerten szerepel a műfajában a zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével. A sorozat hagyományos karácsonyi hangversenyét december 19-én tartják. A Szegedi Kamarazenekar előadja többek között Händel és Mozart egy-egy harsonaversenyét, melyen Gyivicsán György játszik szólót. Február 8-án a Magyar Állami Operaház vendégszerepel a csongrádi megyeszékhelyen Puccini legnépszerűbb művével, a Bohémélettel, a tenor főszerepet a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, László Boldizsár alakítja. A záró koncertet április 18-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyen a komolyzenében ritkán hallható szájharmonika is szerepet kap. A hangszert Sigmund Groven, napjaink egyik legjelentősebb szájharmonika-játékosa szólaltatja meg.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.