Kultúra

Béna űrlény ne akarjon vadászni!

Béna űrlény ne akarjon vadászni!

2018. szeptember 25., kedd
Béna űrlény ne akarjon vadászni!

A Predator – A ragadozó már az ötödik olyan film, amiben az űrből érkező vadászok brutálisan legyilkolják az embereket. Érdekes módon a film mégsem azért lett gyenge, mert egy sokadszorra vászonra álmodott történetről van szó.

Az új ragadozó mozinak kétségtelenül vannak erősségei. Az egyik ilyen, hogy a Prometheus-nak hála szétvert univerzumba tudott egy olyat alkotni, ami nem akart több lenni, annál, ami. Míg Ridley Scott a filmjében egy új eredettörténetet alkotott, ami lerombolta az addigi építkezést, A ragadozó csupán másfél órányi aktív hentelést, némi humorral megfűszerezve ad a nézőknek. Igazából ennél több egy sci-fi akciófilmbe nem is nagyon kell. Persze ehhez az is kellett volna, hogy egy olyan történetbe ültessék ezt be, ami nem hemzseg a logikai bukfencektől. Ugyanis az ilyen bakik eszméletlenül élmény-rombolóak tudnak lenni.

Van belezés dögivel, de ész nélkül

Még a történet pozitívumaihoz tartozik, hogy Shane Black, a film rendezője és egyik forgatókönyv írója, egyből belecsapott a lecsóba. Már a film elején egyből űrhajókat és űrlényeket láthat a néző. A látványos véres gyilkolászás és látványos akciók egymást követik. Pörögnek az események és a humorbombák is záporoznak. Ez utóbbiakon még jókat is lehet derülni, mert az írónak egész jó humora van, és jól bánik azzal a fajta alpárisággal, amilyennel talán a valóságban is rendelkeznek a tengerészgyalogosok.

A problémák a párbeszédeknél kezdődnek, és az átgondolatlan forgatókönyvvel folytatódnak

Szóval egész jó film lenne A ragadozó, de az egyébként kiváló szereplőgárda szájába a poénokon kívül elég esetlen szövegeket adtak. Bár nem akarok spoilerezni, de ezek közül a legutolsó beszólást emelném ki, ami gyakorlatilag az egész filmélményt hazavágja.

Forrás: supernaturalmovies.blog.hu

A színészekre tényleg nem lehet egy rossz szavam sem. A mellékszereplők között is olyan neveket találni, mint a Trónok harcából ismert Alfie Allen, de még az történet gyermek szereplője is igazán profinak mondható, hiszen a kis kölyök már 3 évvel ezelőtt, A szoba című filmben bizonyította, hogy milyen tehetséges színész. Visszatérve A ragadozóra, a gagyi dialógusokon kívül még egy nagyon bosszantó tényezője van a filmnek. Ez pedig a már említett logikai bakik a történetben. Néhány fordulatot példaként kénytelen vagyok lelőni, de nyugalom, még így marad bőven olyan anyag a moziban, amiért érdemes megnézni. Tehát hőseinknek sikerül az egyik űrlény néhány cuccát lenyúlniuk, amit az érthetőn enyhén zokon is vesz. Csupán azokat szeretné visszaszerezni, amire a menekülő szereplők hamar rá is jönnek. Valamiért ők az űrlény szuper fegyver-karperecét mégis maguknál tartják, annak ellenére, hogy azzal semmilyen céljuk sincs. Ahelyett, hogy azt eldobnák a francba és ellentétes irányba futnának, ők inkább azt maguknál tartják és csak akkor próbálják meg azt visszaadni, mikor az már régen késő. Ez csak az egyik legkisebb logikai hiba. Ennél talán még zavaróbb az, hogy az emberek még akkor is egymásra lövöldöznek, mikor teljesen egyértelmű, hogy a harctéren jelen van egy náluk jóval erősebb és veszedelmesebb lény is.

Az emberiség szerencséje, hogy ezek a legügyetlenebb űrlények az univerzumban

A legértelmetlenebb része az egésznek mégis az, hogy ezek a lények, amik egyetlen dologhoz értenek, ami nem más, mint a gyilkolás, sorra csak bénáznak, szinte könyörögve azért, hogy kinyírják őket. Számos jelenetben felmerül a nézőben, hogy a profi vadász űrlény miért nem ölte már meg az ellenfeleit, amire egyszerűen nincs válasz, hacsak nem az, hogy ezek az űrlények a fajuk legbénább katonái.

Forrás: mafab.hu

Összességében azt lehet mondani, hogy A ragadozó nem egy nézhetetlen film, mert egyszerre szórakoztató és iszonyatosan brutális, amit a műfajtól el is vár a közönség, de ezek mellett több olyan hibája is van, amitől a néző agya ledobja az ékszíjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.