Kultúra

A Szent Gellért Fesztiválon fiatal tehetségek is bemutatkoznak

A Szent Gellért Fesztiválon fiatal tehetségek is bemutatkoznak

2018. szeptember 17., hétfő
A Szent Gellért Fesztiválon fiatal tehetségek is bemutatkoznak

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén tizenegyedszer rendezi meg a Szent Gellért Fesztivált.

A szeptember 21-től október elsejéig tartó rendezvény egy olyan hangversenysorozat, mely komolyzenei ritkaságokkal Szeged zenei életét színesíti. A mintegy egy évtizede életre hívott fesztivál különleges művészi-, kulturális- és zenei élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is. A rendezvény alapítói missziójuknak tekintik a fiatal hazai tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is.

Nem véletlenül kapta a fesztivál a nevét

A hangversenysorozat elnevezéséről Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, elárulta, hogy a XI. században élt Szent Gellért nevét az iránta érzett tiszteltből viseli a fesztivál, és a szegedi Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi Intézetének keretében működő Szent Gellért Akadémia is.

„Szent Gellért püspök napjainkban igazi európai példakép lehet nemcsak a keresztényeknek, hanem mindenkinek, különösen a nevelők számára. Szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete, valamennyiünk számára követendő példa”

– számolt be a püspök a fesztivál névadása kapcsán.

„A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdasági; bácskai, bánáti és a honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát”

– közölte a megyéspüspök.

Október elsejéig tartanak a programok.

A fesztivál szeptember 21-én a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak kamarakoncertjével veszi kezdetét. A következő napon három szegedi előadót hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői, köztük a Virtuózok zenei vetélkedőn hírnévre szert tett fiatal tehetséget, Szauer Bianka hárfaművészt. A Szent Gellért Akadémia Zenekara szeptember 24-én adja első koncertjét, majd 26-án, a Brnói Filharmonikus Zenekar Kórusa és a Mozarteum Egyetem négy énekművésze szólaltatja meg Mozart C-moll miséjét. A Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági gálakoncertjét szeptember 30-án tartják. A fesztivál zárónapján, azaz október elsején pedig egyedülálló zenei különlegességet kínál a rendezvény. A magyar népzene egyik kiváló képviselője, Pál István „Szalonna”, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel ad közös koncertet, aki számtalan izgalmas zenei ötletet valósított már meg hangversenyein. Ahogyan arra Kiss-Rigó László is utalt, a fesztivál az országunk határait is elhagyja. Szeptember 27-én még Budapesten a Mátyás-templomban ad hangversenyt a fesztivál zenekara a Mozarteum szólistáival és a brnói kórussal, de 29-én már Csehországban, a lednicei kastély kápolnájában lépnek föl. A komolyzenei fesztivál részletes programját

a rendezvény weboldalán

lehet megtalálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.