Kultúra

Egy csipetnyi Afrika a THEALTER-en

Egy csipetnyi Afrika a THEALTER-en

2018. augusztus 4., szombat
Egy csipetnyi Afrika a THEALTER-en

Afrikai kalandozásra invitál a ZUG színház és a Homo Ludens Project a 28. THEALTER fesztiválon. A csillagok szíve című előadást augusztus 7-én nézhetik meg a nézők.

„Ezekben az afrikai mesékben az állatoké lesz a főszerep. Na, már látom is, bólogatsz, hogy fabula. Fabula a tudod micsoda? Az a fatalpú táncosöreganyja a fedeles lábos mögött”

– írják az esemény Facebook oldalán az előadás szervezői. A színházi előadást A csillagok szíve című afrikai mesegyűjtemény alapján készítették. Benkő Imola Orsolya, a darab rendezője azt is elárulta, hogy a színmű ötlete Roskó Gábor, Munkácsy-díjas festőművész fejéből pattant ki. A festőművész már évek óta gondolkozott azon, hogy milyen érdekes lenne színpadon bemutatni azt az afrikai mesegyűjteményt, amiből végül a színmű megszületett. Roskó Gábor hatalmas fatáblákra festette a plakátszerű képeit, melyeket részben bábként, részben pedig játékos eszközként használnak a színpadon. Az előadás viszont nem egy gyermekeknek szóló bábszínház. A rendezőnő a színművet úgy írta le, mint egy avantgárd, expresszionista kórkép.

„A mesék olyan archetípusokkal dolgoznak, melyek aktuálisak még ma is. Minden állatmese valójában az emberekről szól. Aki a mi előadásunkat megnézi, az is olyan hétköznapi jelenségekkel fog találkozni, mint a hazudozás, a társadalom szélére szorulás”

– jellemezte az előadást Orsolya. A színmű jellegéből adódóan a rendezőnő a darabot 12 éven aluli gyermekeknek nem is ajánlja, annak ellenére, hogy a humor elég erősen jelen van a darabban. Az előadásban 6 mese elevenedik meg a színpadon, melyekben végig, úgynevezett „blackface” figurák irányítják a nézők figyelmét. A „blackface” karakterek az 1830-as évek Amerikájából származnak. Azokat a karaktereket nevezik így, akiket fehér színészek alakítanak, mégis feketére van mázolva az arcuk. Bár a karakterek ma már meglehetősen rasszista sztereotípiáknak mondhatók, az olyan szarkasztikusok felhasználásuk, melyet A csillagok szíve című előadásban is láthatnak a nézők, teljesen elfogadott. A színmű bemutatója augusztus 7-én, este 7 órakor a ZUG művészeti tetthely nevű színházban. Az előadásról bővebb információkat

a darab Facebook oldalán

lehet találni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.