Kultúra

Jótékonykodik és kemény metált zúz a Colmena zenekar

Jótékonykodik és kemény metált zúz a Colmena zenekar

2018. július 31., kedd
Jótékonykodik és kemény metált zúz a Colmena zenekar

Bár az underground szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy föld alatti, az ilyen zenét játszó bandákat nem csak eldugott pincékben lehet megtalálni. Sok tévhitet, és sztereotípiát oszlatott el a műfajról a szegedi Colmena zenekar két tagja.

A népszerű pop-rock banda, a Fish! nevű zenekar énekli a Majdnem Kalifornia című számukban, hogy „ha meg senki nem érti, hát ne bánd, majd azt mondják rá, hogy ez az underground.”. A valóság ettől azonban némileg eltér. Attól, hogy egy zenekar underground, az nem válik egyből meg nem értett művészek társulatává. A műfaji meghatározás mögött ennél jóval pozitívabb értékek rejlenek.

„Az underground azt a szűk réteget foglalja össze a metál és alternatív zenében, amit nem lehet minden rádióban és tévécsatornán fellelni. Tény, hogy nem emészthető mindenki számára a stílus, de az underground jelző egyfajta garanciát jelent a minőségre.”

- mondta Szilágyi Ferenc „Frank” a zenekar hivatalos fotósa. A zenekarok életében az is előfordulhat, hogy undergroundként indulnak, végül mégis pop banda válik belőlük, ugyanis az nevezhető popnak, ami népszerűvé válik. Természetesen ők ezt mind sikerként élik meg, hiszen, ha egy kiadó felkeresi őket egy ajánlattal, azt pozitív visszajelzés a számukra. Ehhez a srácok azt is hozzáfűzték, hogy a művészi szabadság ilyenkor általában csak eleinte, illetve a külföldi kiadóknál marad meg, hazánkban viszont sajnos a kiadók diktálják a feltételeket. A zenélés mellett a műfajt képviselő bandáknak komoly a társadalmi felelősségvállalása is. Szabó István Zoltán, a Colmena zenekar vezetője és basszusgitárosa, és Ferenc több olyan történetet is mesélt, aminek a jótékonykodás állt a középpontjában.

„Az underground egy életérzés, a zenekarok összetartók, ez egy közösség, egymást és néha másokat is próbálunk segíteni.”

Tavaly év végén volt például egy jótékonysági metál est, ahol az egyik szegedi általános iskolába járó mozgássérült gyerekek számára ajánlották fel a koncert bevételeit, és egy olyan bulit is említettek, amiben ruhákat gyűjtöttek rászoruló gyermekeknek. Mindemellett azt az elterjedt gondolatot is, miszerint a rock és az underground zene a sátántól való, szeretnék, ha végre megszűnne, de nem ezt tartják a műfaj legnagyobb problémájának. Bár Szegeden pezseg a kulturális élet, az underground zenekarok számára kevés az olyan hely, ami fellépési lehetőséget biztosít. Azt is megjegyezték még a téma kapcsán, hogy pár éve ez még teljesen más volt, mert akkoriban az egyik szegedi szórakozóhelynek köszönhetően virágzott az underground rock zenei élet a városunkban. Természetesen a bandák világában a zeneszerzés, és jótékonykodás mellett elég erősen jelen van a rock ’n’ roll életérzés is. Persze nem mindenkinél, de Ferencnek az eddigi pályafutása alatt már több olyan élménye is volt, amikor különböző dolgok repültek fel a színpadra.

„Van, hogy repkednek a bugyik, melltartók, néha a sörös dobozok. Ez együtt jár azzal, ha valaki rockzenész.”

Magának a Colmena zenekarnak most készül az első nagylemeze, aminek a bemutatóját október végére tervezik. Afelől viszont egyelőre még titkolóznak a srácok, hogy a bemutató hol lesz, de azt ígérik, hogy a

Facebook

és

Instagram

oldalukon is időben tájékozódhatunk majd a helyszín felől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.