Kultúra

Szegeden összesen 3366-an érettségiznek idén!

Szegeden összesen 3366-an érettségiznek idén!

2018. május 3., csütörtök
Szegeden összesen 3366-an érettségiznek idén!

Ugyan országosan már május 4-én, pénteken, a magyar, mint idegen nyelv írásbelikkel, a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik tavaszi érettségi vizsgaidőszak, Szegeden és Csongrád megyében viszont csak a következő hét elején, május 7-én izgulhatnak először a maturálók, amikor hétfőn magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról.

Csongrád megye tizenegy településén összesen 5003-an tesznek majd érettségit a június 29-ig tartó vizsgaidőszakban; a legtöbben Szegeden, 3366-an. Hódmezővásárhelyen 510, Szentesen 430, Makón 361, Csongrádon 184 fiatal fut neki a közoktatásban töltött évek utolsó nagy próbatételének.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi és Hatósági Főosztály Hatósági, Építésügyi és Oktatási Osztálya a megyében 51 intézményben szervez érettségi vizsgát. A diákok 73 tárgyból mérettetik meg magukat. Az 5003 jelentkező 18189 vizsgát tesz összesen.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből maturálhatnak közép-vagy emelt szinten a diákok.

Az írásbeli vizsgák május 28-án fejeződnek be. Emelt szinten 1927-en érettségiznek - ezt angol nyelvből, biológiából, történelemből és kémiából vállalták a legtöbben. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14. között rendezik, a középszintű szóbeli vizsgákat június 18-tól 29-ig. A választható tantárgyak között szerepel többek között a katolikus hittan, a dráma vagy a szépészet ismeret is. Utóbbiból 31-en vizsgáznak. Az újgörög és a román nyelvből egy-egy diák érettségizik Csongrád megyében – érdekesség, hogy egy tanuló németül tesz biológia érettségit.

A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen várhatóan mintegy 110 700-an adnak számot tudásukról Magyarországon.

Az oktatási intézményeken kívül a kormányhivataloknál is lehet érettségire jelentkezni. Ezzel a lehetőséggel a Pest Megyei Kormányhivatalnál éltek a legtöbben, a második a sorban a Csongrád Megyei Kormányhivatal, szám szerint 615 vizsgára jelentkezővel. A szegedi, magas érték annak köszönhető, hogy sok határon túli magyar, főleg vajdasági, itt kíván érettségit tenni, továbbtanulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.