Kultúra

Tájemlékek, álom lapok és egyforma köntös a Somogyiban

Tájemlékek, álom lapok és egyforma köntös a Somogyiban

2017. október 16., hétfő
Tájemlékek, álom lapok és egyforma köntös a Somogyiban

Ale Ildikó előadása, illetve egykori és mai könyvkiadók szerzői és tematikus sorozataiból összeállított válogatás várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban.

„Tájemlékektől az Álom lapokig” – Ale Ildikó előadása

Október 18. (szerda) 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Ale Ildikó

festőművész öt kiállításáról és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatról tart vetítettképes előadást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A Tájemlékektől az Álom lapokig című program október 18-án, szerdán 17 órakor kezdődik. A bemutató „a 2013 augusztusától decemberig terjedő időszakban, az Art Hotel Szeged Galéria tereiben megvalósult művészeti projekt tervezését, folyamatát mutatja be. A rendhagyó művészeti vállalkozás a művész szakdolgozati témája volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem múzeumi menedzsment képzésén 2014-ben” – olvasható a program ajánlójában.

Jókai-előfizetőnek – Lada gépkocsi

December 6-ig – földszinti kiállítótér

Egykori és mai könyvkiadók szerzői és tematikus sorozataiból kínál szemet gyönyörködtető válogatást a Somogyi-könyvtár Egyforma köntösben című kiállítása. A különleges, díszes kötésbe bújtatott köteteket a bibliotéka aulájában, december 6-ig láthatják az érdeklődők. A századforduló könyvkiadása magánkézben, illetve részvénytársaságok birtokában volt. A nagy kiadók gyakran saját nyomdával, terjesztői apparátussal rendelkeztek. A régi szalonok, dolgozószobák miliőjét idéző patinás-ékes sorozatok boldog békeidőket idéznek, holott létrejöttük gyakran kemény konkurenciaharcok, nem egyszer bíróságon végződő kiadói-szerzői viták eredménye. Egy-egy könyvsorozat több kötésváltozatban is megjelent. Ez a kiadói elképzelésen túl az előfizetők igényeitől is függött. A kispénzűeknek szánt egyszerű papírkötésű füzetek művészi kötésben újjászületve kerültek a módosabb megrendelők könyvespolcaira. A díszes „egyforma köntös” a könyvkötő műhelyek kiváló mestereinek érdeme (Gottermayer, Dörner és Heimberg, Lantos, Leszik, Wolfner).

Jókai Mór

összes műveinek 100 kötetes reprezentatív sorozata az 1900-as párizsi világkiállításon elnyerte a szemle nagydíját. A közelmúltbeli gyűjteményes díszkiadás az Unikornis Kiadó első vállalkozásaként, 125 kötetben, 1992 és 2008 között jelent meg. A könyvsorozat a Kiváló Nyomdaipari Termék versenyen többször is első helyezést ért el. Érdekesség: az előfizetők között számos értékes díj mellett, egy Lada személygépkocsit is kisorsoltak 1994. november 21-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.