Kultúra

A hadifoglyokra emlékeztek + FOTÓK

A hadifoglyokra emlékeztek + FOTÓK

2017. október 27., péntek
A hadifoglyokra emlékeztek + FOTÓK

1944-1945 fordulóján rengeteg magyar hadifogoly esett áldozatul az embertelen körülményeknek, amelyek a Csillagban uralkodtak. Sokáig nem lehetett róluk beszélni.

Tavaly év óta emléktábla őrzi a szovjet hadifogolytáborra alakított csillag börtönben elhunyt több mint háromezer elhunyt áldozat emlékét. Többségüket meztelenre vetkőztetve, minden azonosítást segítő dokumentum nélkül tömegsírba temették. „Ebben az időszakban egy világtörténeti esemény, 1956 mellett egy másik, ezt megelőző szomorú történetre is emlékeznünk kell. Az áldozatok emberi méltósága kötelez minket az igazság kimondására” – fogalmazott

Kiss-Rigó László

megyéspüspök. Meggyőződése, senki áldozata nem fölösleges, mert példájukból napjaink emberei is erőt meríthetnek. Látni kell, hogy egyesek ugyan a gonoszság, az embertelenség eszközeivé váltak, de mellettük sokan a szolidaritásból, emberségből példát mutattak. Megkoszorúzta az emléktáblát Lajtár József bv. vezérőrnagy, BvOP országos parancsnokhelyettes, Zakar Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója, Földváryné Kiss Réka, Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Kakas Béla a megyei közgyűlés elnöke, Tikász Sándor, a Szegedi Fegyház és Börtön intézetparancsnoka, Biernacki Karol, a megyei levéltár igazgatója, B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kiss-Rigó László. A kapcsolódó konferencia érdekes előadásait holnapi cikkünkből ismerhetik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.