Kultúra

Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

2017. szeptember 5., kedd
Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

A VII. Ajvár Fesztiválon a balkáni kultúra játssza a főszerepet szeptember 9-én, szombaton, ahol 400 fellépő, 4 kontinensről szórakoztatja a kilátogatókat. Az esemény vendégei lesznek Szerbia kulturális minisztere, Szerbia magyarországi nagykövete, valamint Bosznia és Hercegovina magyarországi nagykövete is. A fesztivál házigazdája és fővédnöke, Rusz Alex Harry, Magyarország brüsszeli nagykövete lesz.

Az Ajvár Fesztivál ötlete a deszki szerb közösség összefogásának eredménye. A „BÁNÁT” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, az elmúlt 65 évben végigjárta a világot, ahol is a Balkán hangulatát, a mediterráni térség sajátosságát képviselte. Adott volt a feladat, hogy legszűkebb közösségükben honosítsák meg a dél-szláv régió egyedi ízvilágát. Az AJVÁR FESZTIVÁL ezen kulturális és gasztronómiai sokszínűség otthonát adja, immár 7 éve. A művészeti és kulináris seregszemle Európában egyedülálló módon a kézműves ajvár előállítását helyezi középpontjába. Az évenkénti 2 tonna paprikából készült ajvár mellé társul a balkáni kultúra sajátja. Az egész napos truba zene, a bolgár, szerb, görög táncházak, a szerb kulináris különlegességek felvonulása mellett, a fesztivál vendégei lesznek a SZTE Táncantropológiai Mesterképzés hallgatói, akik a világ számos országából érkeznek, hogy bemutassák táncművészeti kultúrájukat. A balkáni terasszal, meditációs sarokkal kiegészülő fesztiválhelyszín kényelmét az egész napos, több turnusban forgó balkáni élőzene töri meg. A Szerb kulturális változatosság, a népművészet, a kézzel készített viseletek, valamint a Bánát tambura zenekar, mint házigazda évről évre fogadja nem pusztán a régió vagy a térség népművészeti, kézműves gasztronómiai alkotóit, hanem az országhatáron túli borászok és „gasztroínyencek” bemutatkozását. A fesztiválra 4 kontinensről, közel 400 fellépő érkezik. A rendezvény támogatója és egyben off programja a FOLK FESZT, mely a Banatski Sabor Szerb zenei mustra mintájára a Szerb néptánckultúrát örökíti át, s ezzel nyitja meg a Szerb kultúra hónapját. Az Ajvár Fesztivál idei díszvendégei Bosznia, valamint Szerbia magyarországi nagykövetei lesznek, fővédnöke pedig Magyarország brüsszeli nagykövete. A deszki szerbség, valamint a régió szerbajkú lakosságán túlmenően a kulturális és társadalmi különbségek mentén a fesztivál kaput nyit, minden a Kárpát-medencében élő nemzet számára, hogy gyökereinek és nemzeti kulturális identitásuknak megfelelően képviseljék saját, egyéni kultúrinnovációikat. Az Ajvár Fesztivál kísérőprogramjai között szerepel hőlégballon túra, óriás szalmavár labirintus, Kusturica-sarok, paprika nyúzó -és ajvár készítő verseny, hazai és vendég kézműves mesterségek és gasztronómiai különlegességek bemutatója, instant mediterrán képzőművészeti alkotás készítése, utcaszínházi előadás, vízipipa és török kávé. A fesztivál sztárvendége, az Ansambl Ruze lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.